Dva z trojice lupičů rozmlátili bouracími kladivy skleněné vitríny obchodu v Široké ulici, z nichž postupně vytahali a odnesli celkem 75 kusů hodinek celkem za 25 milionů korun. Přestože pracovali v rukavicích, a tudíž nezanechali žádné otisky, jeden z nich udělal fatální 
chybu.

Při útěku odhodil kromě kladiva i pistoli, kterou při vpádu do obchodu mířil na člena ostrahy. „Pro vyšetřovatele by neměl být problém zjistit, zda zbraň je registrovaná a jestli už byla použita při nějakém jiném trestném činu,“ řekl Blesku bývalý elitní kriminalista Jiří Kameník, nyní prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb.

Chyby

Další z pachatelů, ten, který vešel do prodejny jako první a po celou dobu loupeže držel v šachu člena ostrahy, zase udělal tu chybu, že měl holé ruce. Zřejmě spoléhal na to, že jeho otisky prstů nefigurují v žádné policejní databázi. „Pokud to tak je, tak se svým počínáním do databáze zařadil a pokud někdy spáchá trestný čin, podle otisků bude snadno identifikovatelný,“ soudí bezpečnostní expert Andor Šándor. Zloději ovšem nasekali i řadu dalších chyb, které experti pro Blesk okomentovali.

Skútr a koloběžka

Jedním z vodítek pro kriminalisty je elektrický skútr a elektrokoloběžka, na kterých zločinci z místa činu zmizeli. Detektivové zřejmě už vědí, že skútr značky Yamaha Tricity 125 si lze v metropoli vypůjčit za zhruba 770 korun na den, a jdou po stopě.

Svědectví prodavaček

Svědek odnaproti hovořil o dvou prodavačkách, z nichž jedna se před lupiči utekla schovat a druhá prý seděla schoulená ve výkladní skříni. I jejich výpověď bude pro vyšetřování klíčová.

Rouška a batoh

Bílá motocyklová přilba a rouška se zřetelným nápisem Mrs by mohly kriminalisty přivést na stopu pachatele, který při útěku seděl za řidítky skútru. To ale odborníci považují za méně reálné. Podle nich jde o tak rozšířené zboží, že najít místo či internetový portál, kde lump obojí pořídil, je jako hledat jehlu v kupce sena. Stejné je to prý i v případě batohu značky Forclaz, který měli lupiči s sebou. A totéž platí i pro oblečení, které měli na sobě, dodal Šándor.

Žádné kukly

Pachatelé se snažili maskovat tím, že na obličejích měli roušky a na hlavách přilbu, respektive čepice. „Záběry z bezpečnostních kamer mohou kromě způsobu pohybu odhalit například i jejich barvu očí. Jestliže ale lupiči přicestovali do Česka jen proto, aby provedli jednu akci, a už jsou dávno za hranicemi, tato stopa zřejmě nikam nepovede,“ prohlásil Kameník.

Video
Video se připravuje ...

Milionová loupež hodinek v centru Prahy: Kladiva a paralyzovaný prodavač PCŘ

Fotogalerie
70 fotografií