Umělci v krojích šli pěší zónou přes ulici Na Příkopě a Havířskou. Po několika zastávkách, při kterých zatančili okolním přihlížejícím, došli na Ovocný trh. Zde čekal nazdobený kočár, který je doprovodil až do cíle na Staroměstské náměstí. Kolem pomníku Jana Husa se muzikanti a tanečníci rozdělili do několika kruhů a ještě zhruba půl hodinu bavili publikum.

Khamoro bylo stejně jako loni kvůli koronavirovým opatřením rozděleno na jarní a podzimní část. "Festival je hezký, ale trochu smutný," řekla ČTK ředitelka festivalu Jelena Silajdžić. Koncerty ve vnitřních prostorách nemohlo podle ní kvůli pandemii navštívit tolik účastníků jako v předchozích letech. Organizátoři ale začali představení steamovat, takže se dostala k širšímu publiku. "Na všem zlém je vždycky něco dobrého," uzavřela Silajdžić.

Festival Khamoro se koná od roku 1999. První průvod uspořádali organizátoři v roce 2001. Každoročně se na něj přijdou podívat tisíce lidí. Letos se podle ředitelky zapojilo do defilé sedm profesionálních souborů ze Španělska, Indie, Rumunska, Srbska, Maďarska, Česka a Nizozemska. Účastnily se ho ale i další české amatérské soubory.

Večer se v La Fabrice skuteční koncert tradiční romské hudby. Představí se na něm soubory z několika zemí. Netradiční spojení španělské a indické hudby zahraje AndaluzIndia. Maďarští Kale Lulugyi přivezou z generace na generaci předávané romské písně, Boban Markovič zahraje balkánskou dechovku a nebudou chybět ani ruské zpěvy a tance v podání Karmen Gipsy Group.

V neděli pak festival pokračuje galakoncertem v Roxy. Diváci uvidí sedm kapel ze sedmi různých zemí, které zahrají sedm různých stylů romské hudby. Festival v Praze pořádá spolek Slovo 21.

Fotogalerie
14 fotografií