Mladý tapír, který se narodil v loňském roce, dostal jméno po zakladateli morseovky Samuelu F. B. Morseovi. Inspirací tehdy byla jeho tečkovaná srst, kterou každé mládě tapíra čabrakového má. Dnes na jeho srsti žádné tečky nenajdeme, má už dospěláckou černošedou barvu, ale rozloučení s ním bude v duchu morseovky.

„Morse byl jedním z nejskvělejších mláďat, která se v naší zoo narodila (či vylíhla) v době loňské karantény. Mohl bych dlouze vysvětlovat, čím je takový malý tapír výjimečný, ale ono se stačí na něj podívat. Krémové tečky a čárky na čokoládově hnědé srsti tehdejšího mláděte. Tahle kombinace každého dostane. Tečka-čárka-tečka-tečka-čárka,“ popisuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

27. duben byl ještě vloni naprostou shodou náhod současně Dnem Morseovy abecedy a  Světovým dnem tapírů. Od křtin je však mezi nimi pojítko – náš sameček tapíra čabrakového byl pojmenovaný Morse podle vynálezce morseovky Samuela F. B. Morse. Teď jsme se s ním stejně stylově i rozloučili,“ dodal ředitel

„Zoo Norimberk je koordinátorem Evropského chovného programu tapírů čabrakových, náš Morse bude mít tu nejlepší péči,“ říká kurátor savců Pavel Brandl.

Nabitý program

„Návštěvníci budou mít možnost se v sobotu seznámit s tajemstvím komunikace v morseovce, ale také mohou našemu samci na cestu do Zoo Norimberk napsat vzkaz. Přesně v 10.00 pak bude probíhat odvysílání zprávy o jeho stěhování,“ zve návštěvníky mluvčí pražské zoo Dana Alena Maděrová.

Program bude nabitý po celý den. Po dopoledním odvysílání zprávy bude následovat workshop Morseovy abecedy, při kterém zkušený radista a sběratel telegrafů a radiotelegrafů zasvětí návštěvníky do tajů Morseovy abecedy a představí přístroje na její vysílání. Nebudou chybět ani výtvarné dílny nebo komentované prohlídky, které se u tapírů budou konat po celý den v každou celou hodinu.

Vzácné zvíře

Chov tapírů čabrakových v zoologických zahradách je opravdovou raritou. V Evropě se aktuálně nachází jen čtyřicet jedinců a dva pražští tapíři a zároveň rodiče Morse – Indah s Nikem – jsou jedni z mála tapírů čabrakových v České republice. Rozhodně nejde o běžný odchov, v evropských zoo se narodí v průměru čtyři mláďata ročně. Zoo Praha se v novodobé historii zapojila do Evropského chovného programu (EEP) tapírů čabrakových v roce 2010. 

Fotogalerie
25 fotografií