„Chtěli jsme z budovy zdravotního střediska zachránit aspoň zubařská křesla. Nemohli jsme ale dovnitř. Hasiči nás tam nepustili,“ řekla při demolici dosavadního zdravotního střediska Marta Podrazilová. V zubní ordinaci tam pracovala téměř 30 let.

Středisko na druhém konci

Nyní již Lužice staví nové středisko. Bude stát úplně jinde, než bylo to stávající. Zatímco až dosud ho lidé našli na konci obce ve směru na Mikulčice, nyní budou na jeho druhém konci ve směru na Hodonín. „Náklady jsou 43 milionů korun. Věříme, že bude hotové v září příštího roku,“ uvedl starosta Lužic Tomáš Klásek (56, Nezávislý kandidát).

Velké dilema měli i v Mikulčicích. Centrum denních služeb tam totiž otevřeli v opravené budově 15. června. „Rekonstrukce nás stála sedm milionů korun,“ uvedl místostarosta Mikulčic Jan Vlašic (60, KDU-ČSL). Nikdo nemohl tušit, že o devět dnů později obec zasáhne ničivé tornádo.

„Budově uletěla střecha a poničené byly i stropy. Po tornádu jsme si nechali zpracovat statický posudek, který určil, že lepší než demolice bude opětovná rekonstrukce. Nyní již má budova novou střechu a aspoň zvenku vypadá opět jako dům,“ dodal Vlašic.

VIDEO: Policisté z vrtulníku natočili zkázu, kterou za sebou tornádo zanechalo.
Video
Video se připravuje ...

25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda Policie ČR


Fotogalerie
172 fotografií