Bude chvíli trvat, než lidé všechny škody nahlásí. Zároveň přijde postupně řada na méně akutní potíže, pro jejichž řešení zatím nebyly k dispozici volné jednotky," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Bouřky napáchaly nejméně škod na Břeclavsku, naopak rekordních 94 výjezdů zaznamenali hasiči na Hodonínsku. Ve většině případů pomáhali hasiči s čerpáním vody ze zaplavených sklepů nebo jiných prostor a odstraňováním popadaných stromů.

Evakuace z vlaku

„Na Znojemsku spadl strom do kolejiště a evakuovali jsme osm lidí z vlaku, nikdo nebyl zraněn. Na Vyškovsku spadl reklamní poutač a lehce zranil jednoho člověka, nepotřeboval ale pomoc záchranářů. V Drnovicích na Vyškovsku zaplavilo sklepy bláto a voda, hodně čerpání vody bylo potřeba také v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku," popsal Mikoška. Z Dolních Bojanovicíc odjely poslední jednotky tři hodiny po pondělní půlnoci.

9000 domácností bez proudu

Kvůli silným bouřkám evidují energetici  v úterý ráno 25 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 9000 domácností s omezením dodávek elektrické energie. 

„Nové poruchy postupně vymezujeme, dohledáváme a pracujeme na jejich odstranění. V Jihomoravském kraji je omezeno zhruba 4800 odběratelů. Složitá situace zůstává na Hodonínsku, kde bouřky způsobily výpadky už v pondělí večer," uvedl Roman Šperňák.

VIDEO: Dálnici D10 zasypaly kroupy.