Silvestrovská šichta se táhla a tehdejší skladník si podle obžaloby z nudy zkoušel funkčnost zapalovačů. Ve skladu přitom platí přísný zákaz používání otevřeného ohně či kouření. „Zkoušel jsem dva až tři zapalovače, přemýšlel jsem, že bych si třeba nějaký koupil,“ uvedl Vladimír B. u soudu.

Zapálil při tom roh papírové krabice, ve které byly zapalovače uskladněné. „Byla to klukovina. Ale podle mého laického rozhodnutí jsem to dostatečně sfouknul, prsty umačkal a nějakou dobu tam strávil. Když jsem odcházel, vizuálně jsem krabici kontroloval a ta nedoutnala,“ tvrdil u soudu obžalovaný.

Obří požár

Myslel, že oheň uhasil. Ten se ale podle obžaloby asi po hodině rozhořel a v objektu se aktivovala požární čidla. To ve skladu nikdo nebyl. Zaměstnanci měli v poslední den roku kratší směnu a všichni už odešli. V třípodlažní budově pak vznikl požár, který poškodil objekt i zboží.

Hasičům se jej podařilo zlikvidovat až po čtyřech hodinách. Zásah si vyžádal omezení dopravy na rušné Rokycanské třídě i velký počet jednotek. V sousedství je totiž čerpací stanice a prodejna automobilů.

Vinu necítí

Obžalovaný, který ve skladu pracoval asi čtyři roky a práci pokládal za nejlepší, kterou v životě měl, vinu necítí. Je přesvědčený, že malý plamínek na krabici uhasil dostatečně.

Státní zástupce pro něj navrhuje osmileté vězení. Poškozená firma a dvě pojišťovny požadují po bývalém skladníkovi náhradu škody v celkové výši přesahující 66 milionů korun.

VIDEO: Požár skladu potravin v Plzni na silvestra 2021.

Video
Video se připravuje ...

Požár skladu potravin v Plzni na silvestra 2021. Aktu.cz

Fotogalerie
13 fotografií