Příběh historického dřevěného kostelíku ze 16. století a tří mladých kluků Jana (tehdy 18), Jakuba (tehdy 18) a Richarda (tehdy 17) se začal proplétat v srpnu 2017.

Jakub přivezl Jana a Richarda ke kostelíku, podle svých slov nevěřil, že ho kamarádi skutečně podpálí. Richard ale vylil u svatostánku benzín a škrtl zápalkou. Dřevěný kostel v tu chvíli vzplál jako pochodeň. Jan, který je tělesně postižený, vše pozoroval.

Mladíci byli za svůj čin tvrdě potrestaní. Jan dostal 9 let, Jakub 8 let a Richard jako mladistvý 3,5 roku vězení.

Život před sebou

Za dobré chování Richard věznici opustil dříve. Dokonce se vrátil i do školy. Život měl mladík před sebou, čekalo ho navíc splácení mnohamilionové škody.

Jenže rodiče přišli minulý týden o svého syna podruhé a tentokrát už bohužel navždy. Richard náhle ve svých 21 letech zemřel. „Slyšel jsem, že měl zemřít v den maturity. Co se ale přesně stalo, netuším,“ uvedl muž ze sousedství. Rozloučení s mladíkem chystá zarmoucená rodina na čtvrtek.

Zaskočený smutnou zprávou byl i kněz Kazimierz Plachta z farnosti, kam spadá kostel v Gutech. Už několikrát se vyjádřil, že všem žhářům dávno odpustil. „Nevěděl jsem to. Za Richardovu duši v gutském kostele odsloužím mši svatou,“ slíbil Plachta.

Co se vlastně stalo?

Proč mladíci kostelík starý takřka 500 let podpálili, se spekulovalo dlouho. Nejpravděpodobnější se tak jeví Janova pomsta bohu za jeho nevyléčitelnou nemoc.

„Jsem zajatcem ve svém těle, někdy se cítím jak přetopený kotel,“ údajně podle zdrojů Blesk.cz řekl Jan policistům v přípravném řízení. Richard policistům přiznal, že ho oheň fascinuje. „Plameny se mi líbí, je to adrenalin. Vzrušující!,“ přiznal. Podle znalců ale nebyl pyroman.

Vysoké tresty

Tresty, které mladíci dostali, překvapily i státního zástupce. Ten zvažoval podání dovolání v jejich prospěch. „Domnívám se, že se jedná o osoby blízké věku mladistvých. Nějaké zbytečné, dle mého názoru drakonické tresty uložené jako nepodmíněné, v jejich případě za situace, kdy jsou v podstatě dobře resocializovatelní a určitě je zájem na tom, aby spíše vydělávali a hradili způsobenou škodu, si myslím, že právě nejsou na místě,“ řekl u soudu v červnu 2018 státní zástupce Josef Šuhaj.

Zničení staré památky odsoudili lidé napříč republikou. Mnozí považovali ale tresty pro mladé lidi za velmi vysoké s tím, že se na nich pobyt ve vězení těžce podepíše. Na internetu existuje i profil Jakub. H. zasluhuje svobodu. Soud byl ale neoblomný.

Kostelík je nový a vysvěcený

Kostelík mezi tím vstával z popela. Rekonstrukce proběhla podle dobových plánů, dřevo se sváželo z beskydských lesů, vysvěcení se kostelík dočkal začátkem června. Čtyři zvony do něj usadili právě v době, kdy Richard zemřel…

Škoda, kterou oheň způsobil, dosáhla 20 milionů, obnova svatostánku pak vyšla zhruba na 30 milionů korun. Částkou 4 miliony korun přispěli na repliku obyčejní lidé ze svých úspor.

VIDEO: U krajského soudu v Ostravě začal v květnu 2018 soud se třemi mladíky, kteří jsou obžalovaní ze zapálení historického kostelíku v Třinci-Gutech. Na jeho konci byly vysoké tresty.

Fotogalerie
64 fotografií