Josefovi (69), který od kostelíkabydlí kousek, se v tváři na chvíli objevil smutek. „To co bylo, už se nevrátí, myslím tím duch kostelíku. Přežil všechny války, přežil komunisty a pak lehne popelem kvůli mladým žhářům,“ povzdechne si pamětník, kterému se původní svatostánek vrací alespoň ve vzpomínkách.

„Jinak musím pochválit stavitele, replika je krásná a na první mši jsem se moc těšil. Podívejte, kolik lidí přijelo ze všech koutů kraje,“ dodá muž.

Farář se nemohl dočkat

Farář Kazimierz Plachta přiznal, že už od probuzení cítil obrovskou radost a mše se nemohl dočkat. „Neopakovatelný okamžik,“ zmínil uprostřed nové, přesto navlas stejné stavby, ze které před třemi lety zbyl jen kříž a ohořelá brána.

Kostelík vysvětil biskup Martin David a tato chvíle byla unikátní i pro něj. „Světil jsem třeba oltáře, ale celý kostel ještě ne, dnes mám premiéru,“ podotkl biskup.

Škoda desítky milionů

Historický kostel shořel v létě 2017. Trojice mladíků z Ostravska a Frýdecko-Místecka jej podpálila úmyslně. Od soudu odešla s tresty 3,5 roku, osm a devět let.

Škoda na budově i mobiliáři činila po požáru přes 20 milionů korun. Obnova svatostánku pak vyšla zhruba na 30 milionů korun. Pěnězi přispěli na repliku obyčejní lidé ze svých úspor. Včetně benefičních akcí dary od farníků daly dohromady 4 miliony korun.

VIDEO: Stavba repliky kostelíku v Gutech v Třinci.

Video
Video se připravuje ...

Stavba kostelu v Gutech Karel Janeček

Fotogalerie
56 fotografií