Soud v Ostravě začal v pondělí, a protože Richard měl v době činu dva dny před 18. narozeninami, byl tedy mladistvý, koná se líčení za zavřenými dveřmi. Právě on měl být ale ten, kdo kostelík zapálil! Paradoxně mu však kvůli jeho věku hrozí jen pětiletý trest.

To zbylí dva obžalovaní – Jan a Jakub – dorazili k soudu s maminkami, které pečlivě dbaly na to, aby jejich synky nikdo neobtěžoval. Kšiltovky jim strhávaly do čela, aby nebyli poznat na fotkách, a bránily je vlastním tělem… A kluci? Ti se smáli!

Myslel jsem, že je to jen hec

Dva obžalovaní – Richard a Jan - vinu nepopírají, k činu se přiznali. Jakub tvrdí, že na místo kamarády jen odvezl jako protislužbu za dluh, který u nich měl. „Celou dobu jsem si myslel, že je to jen hec,“ měl uvést policii v přípravném řízení.

Podle znalce má Jan, který trpí nevyléčitelnou nemocí svalstva, mírné sklony k extremismu. Údajně ho fascinoval jeden z hudebníků blackmetalové kapely, kterých je vyznavačem. Ten měl v Norsku vypálit také několik kostelíků… „Jsem zajatcem ve svém těle, někdy se cítím jak přetopený kotel,“ údajně podle zdrojů Blesk.cz řekl Jan policistům v přípravném řízení.

Podle znalce pyroman není

Strůjce požáru – Richard – policistům přiznal, že ho oheň fascinuje. „Plameny se mi líbí, je to adrenalin. Vzrušující!,“ přiznal. „Nejde ale o pyromanii,“ řekl státní zástupce Josef Šuhaj.  

Soud bude pokračovat výslechy znalců. Velkým oříškem bude vyčíslení škody. Ta se odhaduje na zhruba 20 milionů. To je ale cena nového kostelíku, který na místě spáleniště opět vyroste. Ta historická na památce ze 16. století je nevyčíslitelná. Slovo bude mít i znalec v oboru psychiatrie, který se bude vyjadřovat k duševnímu stavu obžalovaných.

Nový kostel bude příští rok

Požár způsobil na mobiliáři církevní památky škodu téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

VIDEO: „Modlíme se za žháře,“ říká farář Azimierz Płachta z Gutů.