V Biskupských lesích již kácí první mohutné smrky, z nichž se poté vyrobí šindele na střechu nového kostela, který má do příštího roku na spáleništi vyrůst. Jen co skácí dřevorubci strom motorovými pilami, dřevo je nutné svézt z lesa na skládku k silnici. „To zajišťují kočí s koňmi, což je ekologické, a také pro návštěvníky Beskyd atraktivní řešení těžby,“ ukázal ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.

Dřevo musí být bez suků, vysoké kvality. „Hledání zahrnuje tři až čtyři tisíce hektarů lesa, z nichž pak vytěžíme tři sta stromů, což obnáší asi 150 kubíků dřeva. Jedle na rouboví kostelíku se bude vozit ze Vsetínska,“ uvedl ředitel.

Práce na místě vyhořelého kostela v Gutech jsou v zimním období přerušeny. „Do jara se tam určitě nic dít nebude. Výstavba samotného kostela má začít na podzim a skončit příští rok,“ potvrdil Václav Kotásek z ostravsko-opavské diecéze.

Pojišťovna škodu proplatí

Biskupství mělo kostelík pojištěn na 20 milionů korun. Pojišťovna je vyplatí co nejdříve, aby se mohl začít stavět nový kostel. „Podle dosavadních zjištění bude pravděpodobně vyplacena v plné výši,“ potvrdila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. S tím, že bude škodu vymáhat pojišťovna na třech mladých žhářích. Pokud je pravomocně odsoudí.

Kostelík Božího těla v Gutech ze 16. století zapálili tři žháři (18 až 19) v noci z 1. na 2. srpna 2017. Obviněni jsou z obecného ohrožení a čeká je v nejbližších týdnech soud. Všem hrozí až 15 let vězení a také náhrada škody. Ta oficiální je okolo 20 milionů, historická hodnota ale byla nevyčíslitelná.

VIDEO: „Modlíme se za žháře,“ říká farář z Gutů.

VIDEO: Zdrcení věřící na mši u shořelého kostela v Gutech.

Fotogalerie
31 fotografií