Replika historické stavby ze 16. století vyšla na 27 milionů a tesaři na ní pracovali celý rok. „Měli jsme štěstí na valašské tesaře mistra Papšíka. Díky jeho šikulům se budeme moct znovu v našem milovaném svatostánku setkávat s Pánem Bohem,“ řekl farář Kazimierz Plachta (66).

Duchovní provedl Blesk.cz i útrobami kostela Božího Těla. Řemeslníky se to uvnitř jen rojilo. Jedni měli na starosti bezpečnostní systém, napojený na hasiče, další se starali o zapojení elektřiny.

Chybět nebude dubová podlaha vstupu a lavice pro věřící, křtitelnice a zpovědnice. „Dominantou bude kamenný přes tři metry vysoký kříž se svatostánkem uvnitř. Váží přes jeden a půl tuny. Malby se dočká presbytář i kruchta,“ ukazoval Plachta.

Nové zvony jsou čtyři

Za pár týdnů vsadí do věže ještě čtyři zvony, které bude slyšet široko daleko. „Každou neděli tu budou zvonit tři největší zvony. Na největší slavnosti, tedy na Vánoce a Velikonoce, se rozezní všechny čtyři,“ plánuje nadšený duchovní.

Vysvětit kostel má přijet osobně biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David v neděli 9. května. „Farníci konečně po létech čekání pookřejí,“ dodal dojatý farář.

Hlavní zvon nese jméno sv. Michaela Archanděla, váží 290 kilogramů. Zvon sv. Cyril a Metoděj  váží 220 kilo. Třetí se jménem sv. Antonín má 130 kilo, poslední sv. Josef váží 90 kilo. Ten bude zvěstovat úmrtí některého z místních farníků.

Kříž požár přečkal

Nad sakristií je zapsáno datum 1563, tedy rok, kdy vznikl původní kostelík. Nad vstupem ještě přibude datum 2021, tedy roku, kdy dokončují repliku. Na její stavbu tesaři použili šest set kubíků jedlového dřeva.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu za 20 milionů. Jako zázrakem přečkal dřevěný kříž s Ježíšem Kristem, i když vše okolo lehlo popelem, a plameny sálaly natolik, že při kostelu na hřbitově praskaly náhrobní desky.

Dřevěný kříž, který žhářský útok přestál, se začal rozpadat, proto jej církev nechala zrestaurovat. Po mnoha dohadech, kam jej umístit, padlo rozhodnutí, že se vrátí do kostelíčku v Třinci-Gutech. Vyvěsí ho napravo při vstupu modlitebny.

Původní kostelík zničili mladí žháři

Třem žhářům Krajský soud v Ostravě napařil tresty tři a půl roku, 8 a 9 let. Nejvyšší trest dostal hoch, který útok naplánoval. Nejnižší dostal tehdy mladistvý, jenž budovu na jeho popud zapálil. Třetí, který dvojici ke kostelu vezl, odpykává osm let. Vrchní soud tresty triu potvrdil.

Motiv zůstává dodnes záhadou, nejčastěji se spekulovalo o tom, že jeden z kluků, který trpí nevyléčitelnou nemocí, se chtěl pomstít bohu.

VIDEO: Věřící se modlili na spáleništi kostelíku.

Fotogalerie
57 fotografií