„Kostel dostaví na podzim. Vybavení mobiliářem, a následná úprava okolí kostela ještě potrvá. Hotovo bude v roce 2021, termín je zatím 23. května,“ řekl Blesku vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek.

Základy postavila firmy za pouhý den poté, co je převezla z Hošťálkové na Vsetínsku, kde celé dílo vyrobila a cvičně postavila. „Věž je dominanta stavby. Do věže se umístí nakonec i zvony,“ sdělil stavitel Antonín Papšík (36).

Video
Video se připravuje ...

Stavba kostelu v Gutech Karel Janeček

Žháři útočili

Dřevěný kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Úmyslně jej zapalili tři mladíci. Oheň způsobil škodu za 20 milionů.

Jako zázrakem přečkal dřevěný kříž s Ježíšem Kristem, i když vše okolo lehlo popelem, a plameny sálaly natolik, že při kostelu na hřbitově praskaly náhrobní desky.

Jaké padly tresty

Třem žhářům Krajský soud v Ostravě napařil tresty ve výši 3,5, 8 a 9 let. Ten nejvyšší trest dostal mladík, který útok vymyslel. Nejnižší tehdy mladistvý hoch, jenž budovu zapálil. Osmiletý trest dostal řidič. Vrchní soud rozhodnutí potvrdil. Motiv žhářského útoku je dosud nejasný.

Fotogalerie
33 fotografií