„Proč museli zemřít, dodnes tomu nemůžeme ani uvěřit,“ pláče máma Božena (58) nad fotografiemi dcerky Lucie (†37), jejího manžela Lukáše (†32) a vnučky Melinky (†11), oběťmi nejtragičtějšího požáru v dějinách samostatné České republiky.

„Lucka s Lukášem šli k sousedům na oslavu, měli Melinku nechat původně doma, ale oni je nakonec přesvědčili, aby ji vzali s sebou, že si tam pohraje s dalšími dětmi. Teď jsou všichni v pánu. Špatné místo a špatnou dobu si vybrali,“ říká.

Na oslavě byla její dcera s rodinou jen dvě hodiny, když podle dosavadního vyšetřování podnapilý Zdeněk K. přišel k bytu, vylil na dveře přinesený benzín a škrtl zápalkou. Šest lidí uvnitř uhořelo, dalších pět se zabilo skokem z okna. Jen co vyšel žhář z domu, k zločinu se hrdě přiznal.

Video
Video se připravuje ...

11 obětí brutálního žháře a rasisty Zdeňka K. (55): Rodina oplakává Melinku (†11) a její rodiče Lucii (†37) a Lukáše (†32) Karel Janeček

Tragédii se dalo možná předejít

Tragédii, která zasáhla desítky lidí, šlo podle mínění paní Boženy zabránit. „On zaútočil dva měsíce před tím u Kališova jezera na rodinu svého syna pistolí, a když ho nechali chodit dál po světě, plánoval smrt. Někdo tomu měl zabránit,“ míní babička Božena.

S velkým žalem vzpomíná na blízké také Luciina sestra Aneta (30): „Moje dcerka Amálka (13) a Meliska byly velkými parťačkami. Máme v srdci hlubokou bolest. Náš život se změnil kvůli jedné lidské zrůdě. Život jim nikdo nevrátí.“

Viděli, jak v domě hoří

„Dívali jsme se z okna na panelák, kde naši mladí bydleli. Byla sobota, nikdo nevěděl, co se děje. My se poté Lucce nemohli dovolat, nevěděli jsme nic, až v pondělí k nám přišli policisté, brali nám DNA. Potvrdili poté, že jsou mrtví,“ říká táta Ľudovít.

Stále se vyšetřuje

„Vyšetřování případu stále není u konce. Dá se předpokládat, že by mělo skončit do počátku léta,“ řekl Blesk.cz dozorující státní zástupce Michal Król.

Potvrdil, že součástí spisu je zmíněný útok žháře na jeho rodinu, dva měsíce před útokem u Kališova jezera. „Případ, jímž se zabývala policie v Karviné, je sloučen do společného řízení. Řízení je tak proti obviněnému vedeno jak kvůli založení požáru, tak i pro skutek, který se udál na Kališově jezeře,“ uvedl.

„Je ohrožen výjimečným trestem ve výši 30 let, v úvahu připadá i doživotí,“ potvrdil žalobce Król.

Znalci posuzovali, jestli byl žhář v době útoku při smyslech. „Ze závěru znaleckého posudku, který byl zpracován duševnímu stavu, vyplývá, že byl po psychické stránce plně trestně odpovědný,“ sdělil dozorující žalobce.

Co se stalo?

Tragickým požárem vyvrcholily dlouhodobé spory Zdeňka K. s jeho synem Lukášem (†32) a manželkou Silvií (†53). Podle obžaloby se v jeho hlavě zrodil ďábelský plán, jak rodině „ukázat“. V den, kdy se v bytě odehrávala rodinná oslava, si přinesl kanystr, polil dveře a zapálil je. Oheň během několika málo vteřin zachvátil celý třípokoják a především odřízl jedinou únikovou cestu. Byt se totiž nachází v 11. patře. Přesto pět lidí zvolilo raději smrt skokem z mnoha desítek metrů, šest lidí uhořelo. Byly mezi nimi tři malé děti i jedna mladá dívka těsně před porodem. Panelák prošel nákladnou rekonstrukcí a většina jeho obyvatel se do něj vrátila.

VIDEO: Letecké záběry z tragédie v Bohumíně.

Video
Video se připravuje ...

Letecké záběry z tragédie v Bohumíně ZZS Moravskoslezský kraj

Fotogalerie
60 fotografií