Richard, který na kostel vylil hořlavou látku a zapálil ho, měl v době činu dva dny před osmnáctými narozeninami. Proto byl souzen jako mladistvý a proces byl neveřejný. Podle soudních znalců má hoch mírnou zálibu v rozdělávání ohně a v jeho pozorování.

„Plameny se mi líbí, je to adrenalin. Vzrušující!,“ přiznal. „Nejde ale o pyromanii,“ řekl státní zástupce Josef Šuhaj. Soud ho potrestal osmi lety.

Postižený strůjce činu dostal devět let

Nejvyšší trest devíti let dostal Jan, který celou akci vymyslel. Trpí nevyléčitelnou nemocí svalstva a má mírné sklony k extremismu. Údajně ho fascinoval jeden z hudebníků blackmetalové kapely, kterých je vyznavačem.

Ten měl v Norsku vypálit také několik kostelíků… „Jsem zajatcem ve svém těle, někdy se cítím jak přetopený kostel,“ údajně podle zdrojů Blesk.cz řekl Jan policistům v přípravném řízení.

Třetí z obžalovaných Jakub vinu odmítal. Své známé v noci na místo přivezl autem. Řekl, že ale netušil, proč je tam veze. „Celou dobu jsem si myslel, že je to jen hec,“ uvedl. Jeho soudce „odměnil“ 3,5 roky vězení. Vypověděl, že kamarádům pak nadával, ale 4000 tisíc korun za pomoc si od nich vzal.

Právě on ale nevydržel výčitky svědomí a přihlásil se policii, ta všechny pachatele zatkla dva dny po požáru. V autě obžalovaní mluvili o tom, že je třeba ještě zapálit kostel na Bílé.

Motiv neznámý

I po skončení soudu není jasné, proč mladíci kostelík zapálili. „Žádný obžalovaný neřekl, proč to vlastně udělali. Tvrzení, že je to jen tak napadlo, soudu nepostačuje,“řekla soudkyně Lenka Čechová. 

Jeden z možných důvodů vyplynul z psychologického posudku. Postižený Jan trpí vzácnou nevyléčitelnou chorobou a chodí o holi. Znalkyně nevyloučila, že motivem pro zapálení kostela mohla být pomsta bohu za to, že jej tato choroba postihla. 

Neprojevili lítost

Polehčujícími okolnostmi podle soudu bylo to, že se obžalovaní činu dopustili ve věku blízkém mladistvému a že do té doby žili řádně a nebyli trestáni. Přitížilo jim naopak, že čin spáchali s rozmyslem, a iniciátorovi akce, že k tomu svedl mladistvého.

Soudkyně řekla, že od 16. století kostel odolal všemu, až jej obžalovaní podpálili bez jakéhokoli důvodu a úcty k historické památce. „Soud udivila absolutní absence jakékoli lítosti u obžalovaných,“ řekla soudkyně.

 

Výše trestů překvapila státního zástupce

„Domnívám se, že se jedná o osoby blízké věku mladistvých. Nějaké zbytečné, dle mého názoru drakonické tresty uložené jako nepodmíněné, v jejich případě za situace, kdy jsou v podstatě dobře resocializovatelní a určitě je zájem na tom, aby spíše vydělávali a hradili způsobenou škodu, si myslím, že právě nejsou na místě,“ řekl státní zástupce Josef Šuhaj.

Soud uložil totiž přísnější tresty,než on sám požadoval, nyní tak zvažuje podání dovolání v jejich prospěch. Dva mladíci se na místě proti trestu odvolali, třetí si nechal lhůtu na rozmyšlení.

Kostelík postaví znova

Vzácný středověký kostel Božího Těla byl národní kulturní památkou. Požár způsobil na mobiliáři škodu téměř 6,7 milionu korun, škoda na budově kostela byla vyčíslena na 14 milionů. Historická škoda je nevyčíslitelná.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Fotogalerie
41 fotografií