Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pavol (†30) uklouzl ve Vysokých Tatrách na ledu: Vstříc smrti padal 400 metrů

Autor: ran - 
27. května 2021
19:37

Skialpinista Paľo (†30) se s kamarádem snažil vystoupat na jeden z nejvyšších štítů Vysokých Tater, aby si mohli užít pořádný lyžařský sjezd. To se jim už ale nesplnilo, jeden z nich totiž nešťastně uklouzl, našli ho až skoro o půl kilometru níž.

Dvojice mladíků stoupala na jeden ze štítů Zadního Gerlachu, jehož vrchol leží v nadmořské výšce 2 630 metrů. Štěstí jim ale nepřálo, na zledovatělém terénu došlo k tragédii. Informovala o tom Horská služba SR.

Pavolovi uklouzla noha

Cílem lyžařů bylo po výstupu sjet do údolí Kačacia dolina na severní straně slovenských velehor. Jeden z nich, Paľo, se ale bohužel poté, co mu uklouzla noha, zřítil po zmrzlé stěně 400 metrů pod místo, kde se s parťákem nacházeli. Druhý mladík okamžitě požádal horskou službu o pomoc.

„Po desáté hodině nám byl ohlášen pád skialpinisty z lávky ze Zadního Gerlachu. Hned jsme požádali o součinnost posádku leteckých záchranářů a společně jsme odletěli do doliny,“ řekl záchranář Jozef Brejčák webu deníku Nový Čas.

Led všude kolem

Mladíkovi, který se podle informací slovenského webu příležitostně živil jako horský nosič, však už bohužel nebylo pomoci. Lékaři nezbývalo než konstatovat smrt. „Tělo jsme převezli do Starého Smokovce, kde jsme ho odevzdali policii a nemocnici,“ dodal záchranář.

Jaké byly podmínky v místě, popsala webu mluvčí letecké záchranky. „Když jsme přelétali nad místem pádu, na zledovatělém svahu nebyly vidět žádné stopy po lyžích nebo pádu, tak byl terén zmrzlý a tvrdý,“ řekla mluvčí Zuzana Hopjaková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání