Symbolickým poklepáním na základní kámen dnes ředitel IKEM Michal Stiborek spolu s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (ANO) a zástupci stavební firmy IMOS Brno zahájili výstavbu dvou nových pavilonů, se zhotovitelem byla také podepsána smlouva. IKEM díky dostavbě získá dalších 14 564 metrů čtverečných navíc. V nových pavilonech bude také společný urgentní příjem, oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Zvětší se také ústavní lékárna a technické zázemí nemocnice. a novou práci tu získá až stovka lékařů a sester.

„Jsem velice rád, že po 32letém úsilí můžeme konečně poklepat na základní kámen a zahájít zbrusu novou výstavbu dvou pavilonů. Je to naplnění profesních představ a snů generací lidí, kteří v IKEM pracovali a pracují,“ řekl ve středu ředitel IKEM Michal Stiborek.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel IKEM Michal Stiborek na slavnostním zahájení stavby Veronika Foltová

„V IKEM jsem jako předseda vlády už potřetí. Jsem tedy velmi rád, že se dnes podepíše smlouva o téhle skvělé investici za více než miliardu korun na stavbu dvou pavilonů na zelené louce. Je to první ze sedmi strategických vládních investic, které naše vláda schválila," řekl při zahájení stavby přemiér Andeŕej Babiš.

„Na rozdíl od minulých dob se do zdravotnictví investuje mnohem víc finančních prostředků. V tomto případě umožní stavbu nejen nového urgentního příjmu, ale i 83 lůžek. Centralizovaný urgentní příjem je mnohem lepší. Mluvím ze své zkušenosti ředitele pavilonové nemocnice, kde jsou ty urgentní příjmy v různých budovách a působí to mnoho komplikací," doplnil předsedu vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Kapacita už nestačí

„V minulých letech jsme se dostali na kapacitní hranu. A protože pro IKEM je spádová oblast celá Česká republika, tato nová výstavba se pro nás stala nezbytnou, abychom i nadále mohli našim pacientům, kteří potřebují superspecializovanou léčbu kardiovaskulárních chorob, poruch metabolismu nebo transplantaci orgánů, poskytovat péči na té nejvyšší úrovni,“ dodal ředitel. S novými pavilony získá IKEM 83 nových lůžek. Náklady na stavbu budou 1,05 miliardy korun, z toho 603,7 milionu korun přispěje stát prostřednictvím strategických vládních investic.

V posledních letech IKEM transplantuje čím dál tím více orgánů. Zatímco v roce 2008 to bylo 333, v minulém roce se počet transplantací blížil k 500. Ikem ale poskytuje péči pacientům, kteří již transplantaci prodělali. Takových je ročně asi 5000. V ambulancích toto specializované pracoviště ročně ošetří asi 162 500 lidí, každoročně tu pak hospitalizují kolem 11 500 pacientů.

Moderní technologie ušetří peníze

Dostavba dvou pavilonů G1 a G2 naváže ze severní strany na hlavní budovu. Obvodové pláště by měly být celoskleněné, takže budova bude působit vzdušně. Moderní zevnějšek doplní i nejnovější technologická řešení, která budou využívat obnovitelné zdroje energie.

„Zdrojem tepla pro podlahová vytápění JIP pracovišť a chladu pro vzduchotechniku budou tepelná čerpadla. Toto řešení zajistí stabilitu provozu v případě dlouhodobějšího výpadku dodávek tepla, kdy by jinak hrozila evakuace pacientů a navíc díky obnovitelným zdrojům energie ušetříme téměř 11 % nákladů,“ uzavřel Stiborek.

Video
Video se připravuje ...

premiér Andrej Babiš (ANO), ministr Petr Arenberger (ANO), ředitel IKEM Michal Stiborek a zástupci stavební firmy IMOS Brno slavnostně poklepali na základní kámen Veronika Foltová

Fotogalerie
18 fotografií