Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 let od návštěvy Babišových u Trumpa v USA: Češi jednají o Fialovi v Bílém domě?

Aktualizováno -
8. března 2024
17:49
Autor: Alena Hechtová, simao, ČTK - 
8. března 2024
13:33

Je to meta pro většinu politiků světa, ty české samozřejmě nevyjímaje. Naposledy si na ni ale sáhl před dlouhými pěti lety šéf hnutí ANO a tehdejší premiér Andrej Babiš. A od té doby nic. Pozvání do Bílého domu nepřicházelo. Na den přesně po 5 letech však vyšla najevo zajímavá informace. Česká strana jedná o přijetí premiéra Petra Fialy v Bílém domě! Uvedla to v pátek Česká televize s odkazem na informaci od šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře Jaroslava Zajíčka.

8. března 2019 přijal v Bílém domě Andreje Babiše (ANO) a jeho manželku Moniku tehdejší prezident Spojených států Donald Trump, po jehož boku nechyběla manželka Melania.

Kolem Bílého domu a české návštěvě v něm bylo dlouho ticho po pěšině. A že nic není v plánu, říkal tento týden v Epicentru Blesku i velvyslanec USA v Praze Bijan Sabet. „V tuto chvíli není co oznámit, ale mezi našimi zeměmi dochází k velkému propojení a interakcím na nejvyšší úrovni,“ uvedl Sabet.

K možné návštěvě české diplomacie v Bílém domě se pro Blesk vyjádila mluvčí vlády: „O případných bilaterálních setkáních, jejich náplni, programu a termínu jednáme kontinualně s řadou zahraničních spojenců, je to bežná diplomatická praxe,“ zmínila bez dalších konkrétností Lucie Ješátková

Jednají o návštěvě Fialy?

Mlčení kolem Bílého domu však doprovázely spekulace, kdo tam dostane pozvánku dřív – zda premiér Petr Fiala (ODS), či prezident Petr Pavel. A zda vůbec některý z nich.

8. března 2024 však ČT překvapivě informovala o tom, že česká strana jedná o návštěvě Fialy v Bílém domě.

Již 12. března se přitom do USA chystají za Joem Bidenem polští politici – prezident Andrzej Duda a premiér Donald Tusk. Dostali poměrně unikátní dvoupozvánku. Pro českého premiéra ani prezidenta doposud žádný termín návštěvy na stole nebyl. 

S Bidenem se potkal ve Varšavě

Americký prezident Biden se před rokem setkal s premiérem Fialou ve Varšavě. Nebylo to jediné setkání současného člena vlády s americkými politickými špičkami.

„Byl jsem zrovna ve Washingtonu, když se ministr Blinken setkal s vaším ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). A bylo to vynikající setkání. Chceme v těchto aktivitách pokračovat i nadále,“ potvrdil v Blesku velvyslanec Spojených států Sabet.

Také poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar přitom nedávno uváděl, že do Prahy zkrátka zatím žádné pozvání z Washingtonu nedorazilo. Přitom ještě loni na podzim český velvyslanec v USA Miloslav Stašek avizoval, že taková cesta je pro naše politické špičky jasnou prioritou. Zatím se ji ale nedařilo naplnit.

Video  Andrej Babiš u Donalda Trumpa v Bílém domě: Co si řekli?  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Chemie mezi Trumpem a Babišem

Babišovi si naopak návštěvu Bílého domu viditelně užívali, Blesk Zprávy byly před 5 lety u toho přímo během schůzky Babiše s Trumpem. Když se po návratu z Bílého domu Babiše v roce 2019 novináři ptali, jaké měl dojmy ze setkání s Trumpem, zněla jen slova chvály.

„Myslím, že jsme měli mezi sebou výbornou chemii, až jsem byl překvapený. Donald Trump byl bezprostřední, měl skvělou náladu a moje paní z toho byla nadšená,“ prozradil tehdy Babiš.

A popsal zážitek s botami, kterým prý Trump věnoval pozornost. „Řekl jsem mu: Pane prezidente, já jsem do této návštěvy investoval. Taky jsem od ledna zhubnul osm kilo, takže jsem se připravoval po všech stránkách,“ popisoval část konverzace šéf hnutí ANO.

Babiš vzpomíná: Byli jsme s manželkou nervózní

Babiš zavzpomínal na přijetí v Bílém domě i dnes, 5 let té chvíle, kdy je před Bílým domem Trumpovi vítali. „Moje žena Monika si s Melanií Trumpovou padly do oka a vyměnily si pak následně i několik fotografií na Instagramu,“ říká pro Blesk Zprávy Babiš.

„Já se s Donaldem Trumpem setkal vícekrát. Při této oficiální návštěvě jsme přesto byli s manželkou nervozní. On je však v soukromí velmi příjemný, takže i zpětně mám dobrý pocit z té cesty,“ podotýká Babiš. To, proč se po něm zatím žádnému českému politikovi do Bílého domu nepodařilo dostat, komentovat nechtěl. „To se musíte ptát velvyslanců,“ odkázal.

Mimořádností této cesty bylo i to, že před odletem do Spojených států Babiš potvrdil bod programu, který zahrnoval návštěvu americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), kam dostal pozvání. Mluvit tam měl o mezinárodním terorismu. Podle českých diplomatů byl podle všeho první vrcholný český představitel přijatý v centrále této významné zpravodajské služby.

Zeman o pozvání mlžil

Exprezident Miloš Zeman byl jedním z mála politiků, kteří v amerických prezidentských volbách v roce 2016 otevřeně Donalda Trumpa podporovali. Po jeho vítězství pak tvrdil, že ho nový prezident pozval na návštěvu Bílého domu. Nikdy k ní však nedošlo.

„Nejsem ten, kdo by se jakékoli schůzky domáhal. Když mě někdo pozve, rád přijmu, ale když nepozve, tak se kvůli tomu rozhodně nezblázním,“ reagoval Zeman o dva roky později. Pozvání se nedočkal a před rokem ho v úřadě vystřídal Petr Pavel.

Politolog: Fialovi otevře dveře podpora Ukrajiny?

Podle politologa Lukáše Jelínka je příčina toho, proč pozvání z USA dlouho nepřicházelo, hlavně v tom, že naše deviza, kterou viděli Američané v posametovém Česku v čele s Václavem Havlem, vybledla.

„Nyní to vypadá, že se soustředí administrativa spíše na kontakty s evropskými velmocemi. My jsme malá země, takže pokud z jejich pohledu reprezentanti těch malých zemí něco významného neudělají, zájem o setkání nebude. Dle mého by mohla ale premiérovi Fialovi k tomu otevřít dveře jeho pomoc Ukrajině,“ uvedl Jelínek pro Blesk Zprávy před tím, než vyšla najevo zpráva o skutečném vyjednávání Fialovy návštěvy Bílého domu.

Ukrajinu se totiž snaží podporovat i současný prezident Joe Biden, který o ní mluvil rovněž ve svém projevu o stavu unie v Kongresu. Bílý dům stál o to, aby vedle Jill Bidenové usedla Olena Zelenská a také vdova po ruském opozičníkovi Julija Navalná, k tomu však nakonec po odmítavých reakcích z Kyjeva i Ruska nedošlo.

„Ukrajina může zastavit Putina, když budeme stát s Ukrajinou a poskytneme zbraně, které potřebuje na svou obranu,“ apeloval Biden. V opačném případě bude podle něj ohrožena nejen Ukrajina, ale celá Evropa a „svobodný svět“.

Video  Americký velvyslanec o návštěvě Billa Clintona i oslavách vstupu do NATO. A kdo další přijede z Washingtonu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5813258 ( 10. března 2024 11:06 )

řekněte upřímně co by tam šašek,lhář,premier ukrajiny dělal!

Uživatel_5825645 ( 9. března 2024 18:23 )

Přestaň plakat 😥😢😭😭.
Za příbuzné squattery asi nemůžeš. Rodinu si nikdo nevybírá. 🤭

Uživatel_5825645 ( 9. března 2024 18:13 )

Jsi k smíchu Pětikoláči s 🪱.
😂😂😂🤣🤣🤣

Uživatel_5825645 ( 9. března 2024 18:11 )

Když máš tento názor, nikdo ti ho nebere!
Naopak tě podporuji!!!
Jdi bojovat za Ukrajinu ať jim pomůžeš a předvedeš se.
Tady jen zbytečně žvaníš nesmysly!
😲🔫👈💀

roxin ( 9. března 2024 16:55 )

Takže když vrah který zabil mladé vysokoškoláky a potom vnikl do baráku a zabil členy rodiny tak to přirovnáváš k válce??? DE BÍÍÍLE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa