Na jaře roku 2019 nově zvolená rada městské části Praha 11 přislíbila, že prověří možnost vybudování venkovního koupaliště. Studie, kterou nechalo vedení městské části vyhotovit, nakonec zvolila jako nejvhodnější variantu hektarový pozemek v těsné blízkosti současného krytého bazénu.

Tento pozemek byl vybrán hned z několika důvodů, jednak vhodně navazuje na současný plavecký bazén, jednak je svěřeným majetkem městské části,“ řekl na středeční tiskové konferenci starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti). Kromě toho je stavba v souladu s územním plánem a je sem také dobrá dostupnost a to jak autem, tak na kole nebo MHD.

Záměr vybudovat nové koupaliště již projednaly všechny výbory a podle starosty by se vše za 14 dní mělo projednat na radě. „Pokud rada studii schválí, a já věřím, že ano, můžeme nadále pokračovat v přípravách projektu. Novým venkovním bazénem bychom rádi navázali na historické koupaliště ze 30. let, tzv. „Plivátko“, které bylo bohužel zlikvidováno se stavbou metra C a dálnicí D,“ doplnil starosta.

Areál pro 2000 lidí

Na budoucím venkovním koupališti by kromě klasického 25metrového bazénu s osmi plaveckými drahami neměly chybět tobogany, divoká řeka, brouzdaliště, skluzavky a jiné vodní atrakce. Samozřejmostí je také odpočinková zóna, občerstvení, převlékací kabiny.

Pozemek je dost velký na to, aby zde mohlo vzniknout například i wellness centrum. Na západní straně koupaliště také plánujeme postavit parkovací dům zhruba se 130 parkovacími místy,“ řekl Dohnal. Celý areál by měl mít kapacitu asi 2 000 lidí.

Radnice odhaduje náklady na 200 milionů korun. Podle starosty se ale cena bude také odvíjet od ceny projektové dokumentace a také podle toho, jaká se podaří vysoutěžit cena u stavební firmy. Pokud radnice za 14 dní schválí studii proveditelnosti, mohl by se začít připravovat projekt.

• Koupaliště pro Jižní Město? Další průšvih za obzoru Starosta Jiří Dohnal (Piráti) se na nás od včera usmívá na svém...

Zveřejnil(a) Hnutí pro Prahu 11 dne Čtvrtek 18. března 2021

Opozice i část veřejnosti kritizuje místo i cenu

Právě ale s odhadovanou cenou má problém opoziční Hnutí pro Prahu 11. „Starosta Jiří Dohnal (Piráti) se na nás od včera usmívá na svém Facebooku v plaveckém tričku, v rukou drží prověřovací studii na umístění koupaliště a slibuje nám, že se brzy budeme koupat. Nebudeme. Pokladna MČ je po dvou letech hospodaření této koalice prázdná a navíc přes pozemek vede vedení vysokého napětí, které bude přeloženo nejdříve v r. 2023,“ píše hnutí na svém facebookovém profilu. Nutnost přeložit vedení starosta nepopírá, naopak ale připomněl, že vyjednávání s PRE o přeložení nebrání přípravě projektu.

Další věc, kterou opozice kritizuje je zvolené území. Podle ní je malé a navíc se nachází u velmi rušné silnice, kde projede za den až 15 tisíc aut a to včetně kamionů. „Navíc nedávno v parku MČ vybudovala občany požadované dětské hřiště za 10 milionů,“ upozorňuje opozice. Ve studii proveditelnosti je ale patrné, že hřiště by se mohlo stát součástí nového areálu.

Proti návrhu má připomínky i veřejnost. I když venkovní koupaliště by všichni uvítali, stejně tak jako opozici se části veřejnosti nepozdává místo, které jim přijde pro 70 tisícovou městskou část velmi malé . „25 metrový bazén je malý i na celoroční provoz, natož pak na letní koupaliště, kde, když je pěkně, tak chce přijít půlka Jižního Města. Navíc je dané místo opravdu dost malé na to, aby se tam postavilo důstojné koupaliště pro Jižní Město,“ napsal na Facebook Tomáš K. 
Fotogalerie
7 fotografií