Na úterním jednání zastupitelstva toho ohledně budoucnosti stadionu vlastně moc nezaznělo, ačkoliv bod byl na programu. Stihli pouze vystoupit představitelé fotbalového klubu, kteří na zastupitele apelovali, aby s rozhodnutím už déle neotáleli.

„Viktorka neodmyslitelně patří na Žižkov. Dneska jsme de facto na hraně toho, kdy bychom od vás mohli dostat souhlas k tomu, abychom mohli investovat vlastních 25 milionů do rekonstrukce, která nás přiblíží k tomu, avychom se vrátili na Žižkov,“ řekl předseda představenstva klubu Milan Richter. Už před jednáním rozesílal zastupitelům dopis, ve kterém vyzýval k tomu, aby smlouvu, která se podle něj nerodila úplně lehce, schválili.

Klub přišli podpořit na jednání zastupitelstva i fanoušci:

O čem smlouva je?

Navržená dohoda počítá s tím, že obě strany budou dále jednat o prodeji stadionu klubu za odhadní cenu, který se má uskutečnit do konce ledna příštího roku. Radnice se k tomu ale nezaváže a od prodeje bude moci ustoupit, podle návrhu smlouvy však má učinit „veškeré nezbytné, potřebné či vhodné kroky“ k prodeji. Klub zároveň podle návrhu ihned do stadionu investuje 25 milionů korun, které mu později radnice vrátí buď odečtením z ceny prodeje, nebo přímo, pokud se strany nedohodnou.

Mediální zástupce klubu Jakub Splavec zastupitelům řekl, že Viktorka musí do konce dubna jednání s městskou částí uzavřít. „Tady není ze strany FAČR možný žádný další odklad,“ řekl. Uznal, že sice jde o šibeniční termín a zastupitelé dostali smlouvu teprve chvíli před začátkem jednání, ale klub prostě už nemá jinou možnost. Už teď se jednou lhůta od licenčního manažera fotbalové asociace prodloužila. Jednání s radnicí už podle něj už také hodně pokročilo. „Taková shoda mezi klubem a MČ nebyla,“ dodal.

Zatím se nehlasovalo

Jednání o smlouvě začalo v sedm hodin večer, hned po úvodním vystoupení představitelů Viktorky se ale na žádost opozičního klubu ODS přerušilo do půl osmé, přestávka se pak protáhla do osmi a nakonec ještě jednou do půl deváté. „Jestli spěcháme, já to dám hlasovat klidně hned a uvidíme, co z toho vypadne,“ řekl starosta Jiří Ptáček (TOP 09) nedočkavým zastupitelům.

Hlasovalo se nakonec jen o tom, aby se bod přesunul na konec programu jednání a to se pak přerušilo s tím, že se bude pokračovat ve čtvrtek. „Dáme opozici a všem, kteří neměli čas se s materiálem seznámit alespoň nějaký čas My se ještě sejdeme v pracovní skupině, abychom mohli poskytnou maximum informací všem, kteří by měli ve čtvrtek hlasovat,“ vysvětlil radní Jan Materna (TOP 09).

Vypadá to nadějně? 

Podle radního pro sport Františka Doseděla (Piráti) na podobě smlouvy panuje shoda mezi radnicí a fotbalovým klubem. Finální podobu ale získala těsně před začátkem jednání zastupitelstva. Požadavek opozici, která chce mít čas na nastudování smlouvy, chápe. „Kompromis s přerušením zastupitelstva beru jako dobré znamení a věřím, že smlouvu o investici v současném znění opozice podpoří. A snad v této věci budeme i nadále postupovat konsensuálně,“ uvedl k úternímu jednání.

Video
Video se připravuje ...

Přežije unikátní stadion na Žižkově zájmy developerů? Příští sezona je v ohrožení (2019) iSport.tv

Fotogalerie
47 fotografií