Konkrétně jde o jeho výrok, který napsal na Facebook letos 19. ledna. „Je tu teď málo lidí, ideální doba ten hnusnej fejk strhnout,“ citoval ho během interpelace Jan Wolf, který je jediným lidoveckým zastupitelem na pražském magistrátu.

Zastupitelstvo zrovna ve středu věnovalo osobě Štěpána Štrébla velkou pozornost, řešila se hlavně kritika opozice k jeho údajnému střetu zájmů kvůli jeho působení ve firmách dodávajících do České republiky ochranné pomůcky proti covidu-19 z Číny. Ta získávala zakázky i na státní úrovni, místostarosta tak čelil kritice z možného střetu zájmů.

Takto vychováváte děti?!

Wolf upozornil na to, že Štrébl je radní pro školství a mládež. „Takto vychovává naše děti!“ rozčílil se. Místostarosta podle něj nabádá k občanské nesnášenlivosti a k tomu, aby se bouraly věci, které jiní lidé za své peníze postaví. „Já doufám, že nebude tak často navštěvovat centrum, aby neškodil nám všem,“ řekl také. 

»Omluvte se!«

Připomněl, že jeden z iniciátorů strhnutí původního sloupu byl buřič Franta Sauer ze Žižkova. „Já věřím, že žijeme v roce 2021 a demokraticky zvolení zastupitelé Prahy 3 se chovají jinak, než se chovali pobudové na začátku minulého století. Násilí a nenávist, které takto šíříte mezi obyvatele, opravdu není hodná radního Prahy 3,“ dodal Wolf. Následně místostarostu vyzval také k tomu, aby se omluvil všem, kteří na obnově sloupu dlouhá léta pracovali.

Štěpán Štrébl na to reagoval slovy, že Mariánský sloup na Staroměstském náměstí podle něj není žádné umělecké dílo. „Je to ekvivalent fontány di Trevi postavené v Las Vegas,“ odpověděl na interpelaci. Poznamenal, že jeho názor na sloup sdílí třeba europoslanec z ODS Jan Zahradil. Ten se se svými názory řadí rozhodně spíše do konzervativního politického tábora.

Pornosloup jako atrakce?

Sám má jasný názor na to, jak by měl sloup vypadat. „Já naše kulturní dědictví podporuji, ale na tom sloupu žádné dědictví není a doufám, že další zastupitelstvo odhlasuje slavně jeho stržení, protože nic jiného se s tím nedá dělat. Případně, jak na něm jsou ty sokly, které jsou ještě volné, tak bychom je mohli osadit akty souložících dvojic, abychom podpořili rodinnou politiku,“ nastínil svoji představu, co by se mělo se sloupem udělat. 

Za svým dřívějším vyjádření na Facebooku stojí si a omlouvat se za to nehodlá. „Pokud dostanu větší prostor, abych tento názor mohl ventilovat, já ho velmi rád uzmu,“ řekl také. Na zastupitelstvo hl. města klidně přinese vizualizace, jak by podle něj sloup mohl s akty vypadat. „Pak to teprve bude mít hodnotu, to bude světový unikát a budou se na to jezdit všichni dívat z daleka,“ dodal závěrem. Wolf lakonicky poznamenal, že po těchto slovech si o Štréblovi může každý udělat obrázek sám.

Odvolání místostarosty neprošlo

Na zastupitelstvu se kvůli jeho zapojení do firmy obchodující s rouškami z Číny řešilo i Štréblovo odvolání. Navrhl to opoziční zastupitel Petr Venhoda (ANO). Štrébl k tomu řekl, že jeho rodina se zabývá mezinárodním obchodem a je nesmysl, aby kvůli jeho vstupu do politiky celá rodina zahodila svoje živobytí. Dodal, že většina dodávek ochranných pomůcek z Číny, které jeho firma zajišťovala, byla do soukromého sektoru a u těch státních šlo většinově o instituce kontrolované hnutím ANO. Zopakoval, že šlo vždy o otevřená výběrová řízení. Zároveň potvrdil, že veškerou činnost ukončil.

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhal návrat Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí, 4. června 2020. ČTK

Fotogalerie
57 fotografií