Převalte se na bok

Některé spánkové polohy, například leh na zádech, zvyšují pravděpodobnost chrápání. Pokud si zvyknete spát na boku, může se problém s chrápáním zlepšit, nebo úplně vymizet. Pomůže také vyvýšení polohy hlavy o 10 až 15 cm.

Dostatečně pijte

Při dehydrataci se ústa a nos zalepí sekrety, což může způsobit chrápání.

Vyřešte alergie

Alergeny, jako jsou pyl, prach či zvířecí chlupy, mohou dráždit dýchací cesty a přispívat ke chrápání. Mohou také způsobit zánět nosní sliznice, a tím pádem i zúžení průchodnosti dýchacích cest.

Link

Zvlhčujte vzduch

Suchý a teplý vzduch může způsobovat chrápání, řešením tedy může být umístění zvlhčovače vzduchu do ložnice. Pomůže i nádoba s vodou, do které přidáte pár kapek éterického oleje z máty, citronu nebo eukalyptu, jenž otevře dýchací cesty. Proti chrápání je také účinná horká sprcha před spaním.

Ignorujte alkohol

Pivo nebo sklenka vína vám mohou pomoci usnout, alkohol ale uvolňuje tkáně v krku, které se rozšíří, zablokují dýchací cesty a výsledkem je nepříjemné chrápání.

Zkuste speciální sprej

V lékárnách jsou k dostání různé spreje, které působí na měkké tkáně dýchacích cest a slibují zmírnění chrápání. Jejich účinek je velmi individuální a závisí na míře chrápání

Link

Existuje i operace

Pokud odborník zjistí, že chrápání vzniká vibracemi měkkých tkání hltanu, lze potíže vyřešit celkem jednoduchým estetickým zákrokem pomocí laseru.

Když všechno selže... 

Ucpávky do uší: Je to levná a jednoduchá varianta. Na trhu jsou i opakovaně použitelné ucpávky, často kovové, s omyvatelnou silikonovou koncovkou, které ucpou zvukovod lépe.

Vychytávky: Existuje mnoho pomůcek od náustků, dilatátorů, stahujících popruhů přes hlavu až po kompletní obličejové masky. Spát v nich ovšem často není nic příjemného.

Elektronika: Existují přístroje monitorující chrápání a při jeho zjištění probírá chrápajícího spáče elektrickými impulzy nebo třeba vibracemi v uchu, což však velmi snižuje kvalitu spánku uživatele. Nově se objevily i ucpávky do uší, které přehrávají bílý šum.

Link

Jak dlouho trvá spánek ve vesmíru, co je při něm důležité a co kosmonautům pomáhá s překonáním okolního hluku?

Mall tv embed