Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezaměnitelný módní styl královny Alžběty II. podle Iny T.: 50 let stejné boty, 200 kabelek a odvaha s kloboučky!

/
  • Nezaměnitelný módní styl královny Alžběty II. podle Iny T.: 50 let stejné boty, 200 kabelek a odvaha s kloboučky!
    26. dubna 2021 ● 05:45

    Pravidelně se řadí do žebříčku nejobdivovanějších žen planety, nejpopulárnějších postav britské monarchie, ale krom jiných, ke své pozici navazujících titulů se honosí i statusem světové módní ikony. Alžběta (95), aktuálně bojující se ztrátou milovaného manžela, prince Philipa (†99), je jako nejdéle vládnoucí žena světa, konzervativní hlava anglikánské církve i států Commonwealthu, téměř 70 let objektem zájmu i pro své outfity. A to ačkoliv se běžné módní trendy jejího šatníku netýkají.

    Možná je to nečekaně brzkým usednutím na trůn po náhlém úmrtí otce, snahou co nejméně chybovat, ale Alžběta se módním faux pas od počátku vlády bravurně vyhýbá.

     

    Stovky na míru šitých modelů, jež oblékla, se vždy pevně držely pravidel vysoké aristokracie, kontroverzi či rebélii zcela zamítající. Královský oděv musí zrcadlit majestátnost koruny a královna tento požadavek po celou dobu splňuje. A překvapivě si i v dusivém prostředí, svázaném normami královského protokolu, dokázala vytvořit styl, který na ní tolik obdivujeme.

     

    Ač se o ní zarytě tvrdí, že je její styl díky osobnímu konzervatismu neměnný, i Alžběta prošla módní evolucí, formující její vkus a preference jistých kousků, které nosí do dnešních dní. Jak vypadal vývoj stylu Jejího Veličenstva v čase?

  • 1.

    50. léta

    Její looky v počátcích vlády, tedy 50. letech 20. století, lze označit za respektující siluetu daného módního období. S bohatou sukní podtrhující útlý pas a živůtkem lemujícím drobná ramena byla vzorem dívkám, které si podle ní nechávaly šít šaty. Ovšem až kolorované a první barevné fotografie daly vyniknout královnině slabosti pro pastelové odstíny, objevující se už v mládí, a stanuvší se nakonec její signaturou až dodnes.

  • 2.

    60. léta

    V pase projmuté koktejlové šaty kopírující křivky těla, které vynesla v 60. letech, se staly ikonickým momentem prezentujícím její módní vývoj. Z oblíbených princess střihů přešla do siluet boků podtrhujících modelů, nechávajících vyznít její ženskost a těhotenstvím nezměněnou figuru. Právě v této době si oblíbila kombinování šatů s identickým designem klobouku. Doplňkem, bez kterého si ji neumíme představit a je jedním ze základních stavebních kamenů jejího stylu.

  • 3.

    70. léta

    A jsou to právě 70. léta, kdy se Alžběta nadchne pro monochromní sety kabátů a šatů, jež přecházejí z upnutého střihu do volnější, tělo respektující áčkové linie, které se drží dodnes. Díky nadčasovosti těchto siluet je pak schopná znovu oblékat modely staré desítky let, které jsou podrobně evidovány a ukládány v mahagonových skříních se vzduchotěsnými dveřmi. Jejích důkladná indexace slouží pro plánované výstavy jejího šatníku i pro zamezení brzkého opakování barvy, modelu či kombinace. Pokud si panovnice obleče sytě rudý kostým, je jisté, že daný odstín znovu vynese až za několik měsíců.

  • 4.

    Základy šatníku Jejího veličenstva:

    Barevnost:  Vždy chce být vidět

     

    I módní analfabet si vybaví Alžbětinu dychtivost po pastelových a zářivých až křiklavých odstínech. Není tajemstvím, že chce být Její Veličenstvo v davu vidět, proto se nebojí sáhnout ani po neonových barvách. Sama prý kdysi prohlásila, že nemůže nosit neutrální béžovou, protože by nikdo nevěděl, že se jedná o královnu. Barva se tak stala signálním výstřelem oznamujícím poddaným, že přichází britská panovnice.

  • 5.

    Pokrývky hlavy

    Pokrývky hlavy: Experimenty s klobouky jí projdou

     

    Pro nás jsou královniny pokrývky hlavy, jež by vystačily na samostatný článek, odvážné a místy kuriózní. Pro Brity a šlechtu jsou však nanejvýš přirozené. Podle protokolu mají ženy nosit klobouky při všech oficiálních příležitostech a je známo, že královna považuje klobouk za znak svého majestátu a postavení.

     

    Její klobouky se v mládí honosily peřím, stuhami, měly i design turbanu a poslední roky se drží oblíbených florálních motivů. Nutno říct, že se nebojí ani ostrých a nezvyklých linií. Možná jsou právě klobouky, se kterými neváhá experimentovat, největším nositelem její invence a osobního stylu, který je v jiných oblastech vlivem diktátu dvora potlačován.

     

    Jeden z nejextravagantnějších klobouků, působící jako spletený ze žlutých špaget, vynesla v roce 1965 na své návštěvě Německa.

  • 6.

    Kabelky

    Kabelka: Uklidňující zvyk či snad závislost?

     

    Královna je proslulá vysokou loajalitou značkám, jež si oblíbí, což nejlépe dokládá lpění na kabelkách londýnské značky Launer, kterých vlastní přes 200 kusů. Oblíbila si především dva modely, Traviata v ceně 43 000 a Royale v hodnotě 49 000.

    Aby se firma mohla označit za značku královské rodiny, musí do Buckinghamu dodávat své produkty nejméně 5 let. Značka Launer dostala označení dodavatele kabelek už v roce 1968 a od té doby je panovnice neodložila.

     

    Zajímavým detailem pak je, že způsobem, kterým si kabelku přendává z ruky na ruku, tajně signalizuje jejímu personálu informace, na které podle zadání reagují. Kabelku pak nosí vždy na předloktí kvůli tomu, aby mohla při setkání podávat ruku.

  • 7.

    Boty

    Boty: Půl století neměnící se obutí

     

    Stejně jako má v oblibě jeden typ kabelky, nosí přes půl století stejný model bot vyráběný královskou značkou Anello & Davide. Na míru šité boty z nejjemnější telecí kůže zdobí mosazná spona nebo drobná mašle a doprovází je nízký, ale masivní a stabilní podpatek. Zajímavostí pak jistě je, že má královna speciálního zaměstnance se stejnou velikostí nohy, který jí nový pár bot rozchodí, aby netrpěla na otlaky. Nikdy také nebyla viděna v botách na platformě, které pro jejich specifický vzhled zamítá a nerada je vidí kolem sebe i na ostatních.

  • 8.

    Kostýmky

    Kostýmky: Ladící kombinace jsou pro ni typické

     

    Střihy minimalistických kostýmků a kabátů přes šaty se téměř nemění, avšak jejich střídmost vystihuje Alžbětinu zálibu v nadčasovosti šatníku. Dokonalé krejčovské zpracování na míru podtrhují opakující se tvary límce a též oblíbené kulaté výstřihy. Opomenout se nedají ani detaily knoflíků, krajkových lemů a dalšího jejímu majestátu odpovídajícímu zdobení.

     

    Tajným detailem jejích kompletů je pak drobná vycpávka jednoho ramene, vyvažující asymetrii trupu, a všité textilní závaží do spodních záhybů všech kusů oblečení, které zabraňuje nechtěnému, větrem způsobenému odhalení. Barevný monochromatismus jejích setů pak dodává prvek vysoké elegance a jistě zjednodušuje výběr i kombinování.

  • 9.

    Detaily

    Samostatnou kapitolou jsou šperky (nejčastěji perly), brože, rukavice a další dokonale zvládnuté detaily, které koření nedostižný královský styl své nositelky. I taková drobnost, jako je deštník, svým barevným lemem a držadlem vždy ladí s outfitem panovnice.

     

    Právě precizní důraz na jednotlivosti, vysokou kvalitu a kultivovanost stojí za výjimečností stylu královny Alžběty, která sice nemohla podléhat trendům, ani je vytvářet, a přesto se módní ikonou bezpochyby stala. 

       
    Fotogalerie
    140 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

Pollo: Ty barvy jsou strašné.

(27. 04. 2021 13:15)

tarrica: Její oblečení je stylové a nádherné a tomu ale odpovídají i ceny a ti NEJ návrháři.
Na téměř stoletou dámu je šik. Ještě se jí přibližuje-věkem i stylem, představitelka Jessiky Fletcher herečka Angela Lansbury. Ta je více ,,lidská ,,. Když srovnám svou tehdy devadesátiletou babičku- to byla bělovlasá stařenka jako z pohádky. Ale také celý život dřela , měla 6 dětí a hluboko do kapsy.
Hodně zdraví všem .

(27. 04. 2021 10:27)

Locust: Královna má můj obdiv, ale některé její "neonové" kostýmky jsou dost otřesné..ty barvy moc elegance nepobraly a ten betonový účes taky, ale budiš je to přesto Dáma

(26. 04. 2021 15:49)

Kateřina Bujnochova: Tak možná proto ji chválí, ty mysliteli. Přečteš si jen titulek a pak seš za vola

(26. 04. 2021 13:40)

joze: Ta Francka byla hrozná, ale toto by se mělo schovat do díry a vůbec nevylézat, na královnu nikdo nemá ikdyž je dříve narozená!!!!!

(26. 04. 2021 12:17)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy