Královna Alžběta během téměř sedmi dekád, co sedí na britském trůnu, postupně zažila 14 premiérů, ve Vatikánu se vystřídalo sedm papežů, rozšířila se televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď… a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho. Podnikla stovky zámořských cest, z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie loni v lednu.

A celou tu dobu stojí v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice. Však Britové také ctí svoji královnu jako symbol monarchie a popisují ji jako ženu oddanou svému poslání, panovnici obrovských zkušeností i smyslu pro humor, hluboce věřící, schopnou citovat z bible.

Po vypuknutí druhé světové války pronesla mladičká Alžběta v roce 1940 první rozhlasový projev k dětem celého světa. Za války pracovala v ženské pomocné službě a naučila se například opravovat nákladní automobily. V současnosti je mimochodem jediným žijícím panovníkem, který v době druhé světové války sloužil v uniformě.

Na konci války, při oslavách míru 8. května 1945, se prý nastávající královna, tehdy „jenom“ princezna Alžběta, společně se svou sestrou, princeznou Margaret (†71), anonymně připojily k oslavujícím davům v ulicích Londýna. Tou dobou si již vášnivě dopisovala s princem Philipem (†99), jehož si v roce 1947 i přes nesouhlas rodiny, pro kterou byl princ řecký a dánský se svérázným smyslem pro humor cokoliv, jenom ne prototypem anglického gentlemana, nakonec vzala za manžela.

V létě roku 1951 její otec, který vládl jako král Jiří VI. (†56), vážně onemocněl. Zemřel v únoru následujícího roku, když byla Alžběta v Keni. Bylo jí šestadvacet, měla manžela a dvě děti, přesto působila jako křehká dívenka, která sotva unese těžkou korunu. „Vypadá jako holčička a stala se královnou,“ psal prý tehdy britský deník The Daily Telegraph.

Oficiálně korunována královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ostatních držav a území byla 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. Korunovaci v historii šesté ženy na britském trůnu natáčela televize, což byla tehdy zcela převratná novinka.

VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Jako mladá královna navštívila Alžběta II. desítky britských kolonií. Pak se z impéria stalo volné Společenství a za další čas ztratila Británie i vliv v Evropě. Pak přišla Margaret Thatcherová (†87), liberální revoluce, privatizace, válka o Falklandy a vůbec posílení britského ducha. Panovnice nestála stranou - v roce 1982 například vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.

A při všech vladařských povinnostech byla současně i matkou. Rok 1992, čtyřicátý rok na trůně, označila sama za „annus horribilis“. Po sérii skandálů a rozpadu manželství jejích tří dětí, zejména prince Charlese (72) a jeho manželky Diany (†36), následoval v listopadu toho roku ještě požár královského hradu Windsor.

V politice jako všichni členové monarchie vždy zachovávala striktní neutralitu, přesto je považována za důležitý svorník jednoty země. Alžbětina věta před skotským referendem o nezávislosti v září 2014, že doufá, že voliči pečlivě zváží budoucnost, kterou navíc pronesla ve svém skotském letním sídle, byla pokládána za jasný signál, že si královna odchod Skotska nepřeje.

Alžběta II. je také symbolem kontinuity britské monarchie, co si za všech okolností zachovává úsměv a zájem… a aktivní životní styl. I ve svém věku má stále velice ráda koně, i po devadesátce na nich často jezdí na vyjížďky krajinou. Za svůj život také odchovala víc než 30 psů svého nejoblíbenějšího plemene corgi a vytvořila plemeno dorgi - tedy mix jezevčíka a corgiho.

Život panovnice jedné z nejmocnějších zemí světa odjakživa provázel silný smysl pro povinnost. „Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství,“ prohlásila panovnice v projevu u příležitosti zlatého jubilea v roce 2002. Dosavadní rekord v délce vládnutí, který stanovila její praprababička královna Viktorie, překonala v září 2015.

Přestože pro mnohé je jenom jakousi ikonou, ve skutečnosti je prý také osamocenou ženou uprostřed mašinérie dvora a matkou, která si vyčítá, že kvůli státnickým povinnostem neměla nikdy dost času na výchovu svých dětí. I v této poloze ji zachytil oceňovaný seriál streamovací společnosti Netflix s názvem Koruna z let 2016 až 2021. Královně se podle médií docela líbil, i když popisy některých událostí byly podle Alžběty II. až „přehnaně dramatizovány“.

VIDEO: V prvních dvou řadách televizní verze The Crown přesvědčivě ztvárnili královský pár Claire Foy a Matthew Robert Smith.

Video
Video se připravuje ...

V prvních dvou řadách televizní verze The Crown přesvědčivě ztvárnili královský pár Claire Foy (34) a Matthew Robert Smith (35). • Trailer Omega, Netflix

Fotogalerie
81 fotografií