Obžalovaným členům skupiny hrozilo původně za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve spolupachatelství 8 až 12 let. 

„Pět z nich uzavřelo s žalobcem dohodu o vině a trestu. To umožnilo soudu uložit tresty i pod spodní hranicí zákonné sazby,“ vysvětlil předseda senátu Krajského soudu v Brně Michael Vrtek.

Skupina měla rozdělené úkoly. Jedna část organizovala nákup léků v Polsku a jejich převoz do Česka. Podle informací Blesk.cz zřídila v zahraničí provizorní sklady, odkud nárazově léky v dodávce převážela na jižní Moravu.

Varnu zřídili poblíž centra Brna

Výrobu pervitinu si vzal na starost obžalovaný Roman S. Varnu umístil do opuštěné budovy nedaleko brněnského hlavního nádraží. „Policie u něj nalezla také větší množství marihuany a nelegálně drženou pistoli, proto čelil i přečinu nedovoleného ozbrojování,“ uvedl soudce.

Členům gangu ve věku od 24 do 35 let udělil soud kromě vězení také pokuty v řádu stovek tisíc korun. „Pokud je neuhradí, hrozí jim trest odnětí svobody,“ upozornil soudce.

VIDEO: Toxi tým zlikvidoval varnu pervitinu v Brně.