Nápad vzešel na sklonku loňského roku od rodin amerických veteránů a čestných občanů města  Matta Konopa, Roberta Gilberta, Jamese Duncana a Hermana Geista. Památník bude tvořit žulový monolit s motivem americké a naší vlajky. Doplní jej motiv kamenných lavic a stolu, na kterém budou vedle sebe ležet vojenská přilba a chodský klobouk. 

Realizace se ujme klatovský sochař Václav Fiala. „Připravil návrh včetně makety, a dárci jej odsouhlasili,“ uvedl starosta Domažlic Zdeněk Novák.

Například vnuk veterána Matta Konopa, Patrick Dewaine, byl doslova nadšený. „Napsal nám, že kombinace vojenské přilby, věrné kopie přilby jeho dědečka, a chodského klobouku je úžasná. Zatímco jeho dědeček nosil tuto přilbu, jeho pradědeček nosil chodský klobouk,“ vysvětlil starosta.

Slavnost zhatila pandemie

Vybrané je už i místo, kam památník umístí. „Jedná se o pozemek v Chodské ulici pod zahradou Chodského hradu, tedy místo, kolem kterého přicházeli v květnu 1945 první američtí vojáci do našeho města,“ řekl starosta.

Američané plánovali, že se osobně zúčastní odhalení památníku 5. května, v den, kdy byly před 76 lety byly Domažlice osvobozené. Pandemická situace ale slavnostní akt nedovolí. Památník tak město nainstaluje v průběhu jara.

Vznikne důstojná připomínka nejen amerických vojáků, čestných občanů města, ale všech, kteří se na osvobození Domažlic podíleli. Kombinace památníku s místem, kde bude možné posadit se, odpočinout si a zamyslet se nad událostmi sice minulými, ale věřím, že stále promlouvajícími k lidem žijícím v dnešní době, považuji za skvělý nápad,“ dodal starosta.    

VIDEO: Vzpomínka na oslavy osvobození Plzně v roce 2018, konvoje se letos kvůli koronaviru opět nedočkáme.