Kdo má rád balkánskou kuchyni a osobité restaurace, ten nejspíš podnik s rodinnou atmosférou Vesa Djorema s názvem Luka Lu navštívil nebo o něm minimálně slyšel. Z restaurace, kterou najdeme na pražském Újezdě, už při vstupu dýchne jedinečné a osobité kouzlo, přesně takové, jako měl sám majitel. Pestrobarevný interiér s dekoracemi, které k sobě vlastně neladí, živí ptáci a hrnce místo světel každého návštěvníka okamžitě přenesou daleko od všedních starostí.

Útěk před válkou

Veso Djorem ale nebyl pouhý pražský restauratér. Jeho životní příběh by vydal na román. Na začátku devadesátých let musel Djorem utéct ze svého rodného Sarajeva. Začala tu tehdy válka a pro podnikavé lidi, jako byl Veso, nebylo ve válečné oblasti místo. Už v Sarajevu otevřel ve svých jednadvaceti letech klub, kde pořádal koncerty rockových kapel a také výstavy. V roce 1989 dokonce založil v Sarajevu Dům spisovatelů, místo, kde se prolínaly koncerty, výstavy a další kulturní akce s gastronomií. Restaurace v Domě spisovatelů byla ohromná, vešlo se sem až 500 lidí a Djorem zaměstnával přes 60 lidí. Úspěšný podnik ale za pár let musel zavřít. V roce 1992 začala v bývalé Jugoslávii válka.

Všichni jsme si mysleli, že to bude trvat jen pár týdnů, bohužel jsme se mýlili. Záhy po začátku se mi podařilo utéct do Černé Hory, kde se ještě neválčilo, pak do Bělehradu, a nakonec jsem před narukováním utekl až do Prahy. Měl jsem tu známého a u vás se po revoluci zrovna všechno otevíralo. Byla to šance, jak začít znovu,“ vzpomínal ještě na podzim v rozhovoru pro Regionální televizi Djorem.

Nečekaná pomoc

Krátce pro příchodu do České republiky se na Vesa usmálo štěstí, v tu dobu tu natáčel Emir Kusturica, Djoremův dlouholetý přítel, film Underground a objednal si u něj catering pro natáčení. Půl roku připravoval Veso jídlo pro 150 lidí z celého štábu. „Bylo to pro mě ohromné štěstí, vydělal jsem si tím dost peněz, abych se tu mohl postavit na vlastní nohy,“ říká. A za krátký čas za ním mohl do Čech přijet i zbytek jeho rodiny – rodiče, bratři a další příbuzní. Z vydělaných peněz si také otevřel pod Vyšehradem svoji první restauraci v Praze, postupně následovaly ještě další dvě, tou poslední a stále fungující je zmíněná Luka Lu, v překladu přístav Lu.

Do osobitého podniku za léta jeho fungování zavítalo spoustu významných hostů i známých osobností, mezi kterými například nechyběl ani Karel Gott. Djorem ale nebyl jen restauratérem. Byl silným hlasem srbské komunity v České republice. Vydával knihy od srbských autorů, překládal je, organizoval koncerty Gorana Bregoviće i Kusturici a pořádal výstavy. „Dlouho jsem si myslel, že se vrátím zpátky do své vlasti, ale postupně mi došlo, že už jsem tady doma. Schválně neříkám jako doma, ale opravdu doma. Mám tu mnoho přátel, je tu mnohem lepší úroveň žití a já jsem rád, že tu mohou moje děti vyrůstat,“ říkal.

„Mám dost těžkou nemoc, ale u nás by o mě nikdy nebylo tak postaráno jako tady. České zdravotnictví udělalo velký pokrok, to je také jeden z důvodů, kromě dobrého školství a tak dále, že jsem šťastný, že naše děti budou žít tady,“ promluvil o své nemoci.

Zemřel náš srbský bratr Veso Djorem. Velký člověk všeslovanské sounáležitosti, myslitel, galerista, báječný restauratér,...

Zveřejnil(a) Zdeněk Bergman dne Pondělí 15. března 2021

Smutný konec

15. března Vaso Djorem tento svět opustil, podlehl rakovině, se kterou bojoval čtyři roky. „Děkujeme, žes nám dal vše, co jsi mohl a měl, že jsi nás vždy vedl správnou cestou, chránil nás, radoval se, miloval nás a dával nám pravou otcovskou lásku,“ napsala rodina na facebook. „Vždy jsme na tebe byli hrdí, byli jsme hrdí na to, že jsme „tvoji“. Byl jsi opravdovým přítelem, dobrodincem a příkladem toho, jak dobro vše překoná,“ dodali jeho potomci v dojemném prohlášení.

Nejen sociální sítě se zaplnily kondolencemi rodině a taky vzpomínkami. „Zemřel náš srbský bratr Veso Djorem. Velký člověk všeslovanské sounáležitosti, myslitel, galerista, báječný restauratér, velkorysý a moudrý mecenáš. Organizátor a producent vodní slavnosti Sen letní noci. Nikdy nezapomeneme na naše spanilé návštěvy Bělehradu, kdy jsme pili "kafu", kouřili "cigari" a připíjeli si "duňou", pálenkou z gdoulí, na nezapomenutelná setkání v restauraci Luka Lu s Emirem Kusturicou. Modlíme se za Vesa a za jeho pozornou a krásnou rodinu,“ napsal na sociální síť Zdeněk Bergman, pražský převozník a majitel Muzea Karlova mostu.

Vzpomínku velkému člověku věnovala i bosensko-hercegovinská velvyslankyně v České republice Martina Mlinarević Sopta. „Navždy nás opustil úžasný restauratér a mecenáš umění Veso Djorem, iniciátor kulturní výměny a zakladatel festivalu Sen letní noci. Vzpomínám,“ napsala na twitter. Veso Dorjem možná opustil tento svět, ale jeho energie a entuziasmus zůstává v lidech, které potkal, a nakonec i v samotné restauraci Luka Lu.

Fotogalerie
10 fotografií