Tyhle „časované bomby“ děsí obyvatele mnoha domů v Ostravě. Policisté z ostravského Toxi týmu se činili a objevili celkem pět varen k nelegální výrobě pervitinu. Zadrželi vařiče i dealery.

„Za období leden až únor letošního roku obvinili z trestné činnosti nedovolené výroby a distribuce drog 23 osob, z toho je 9 osob stíháno vazebně,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Pašovali i do vězení

Mezi cenné zářezy policie patří například rozbití organizovaného šestičlenného gangu jedné ženy (46) a pěti mužů (40 až 55), který měl „klientelu“ mimo jiné ve věznici Heřmanice.

Vyrobili minimálně 900 gramů pervitinu. Prodávali za až 1000 korun za gram. Už nic nevyrobí ani neprodají, dopadeni byli všichni.

„Pětice obviněných je stíhána vazebně. U nejmladšího ze skupiny probíhá vyšetřování na svobodě,“ sdělila Michalíková.

Zřídili si laboratoř

Kompletně vybavenou laboratoř, včetně chemikálií, našli policisté v bytě muže (37) a ženy (25) v Ostravě-Porubě. Povedený páreček svůj výrobek fetoval, někdy daroval, ale i prodával dalším zájemcům.

Oba obvinění skončili ve vazbě. „V tomto případě muži hrozí pět let vězení, ženě jako recidivistce deset let,“ doplnila Eva Michalíková.

Hrozila další Hrabůvka?

Pokoutně vyráběný pervitin může být velkou hrozbou pro okolí kvůli narkomanům stahujícím se k výrobcům, ale i kvůli možnému výbuchu varny kvůli neodborné manipulaci s chemikáliemi.

Před necelým měsícem explodovala varna na Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce. O střechu nad hlavou přišli všichni nájemníci domu. Ten je nyní neobyvatelný a čeká se na další posudky statiků.

Zdravotníci po výbuchu ošetřili šest lidí. Ve špitále leží ve vážném stavu muž (37), který byl nejspíše při explozi u varny, další muž (48) je ve vazbě.

Fotogalerie
11 fotografií