Na jednom z největších pražských sídlišť - v Ďáblicích - vznikla nová galerie ve venkovním prostoru. Kurátorky Petra Widžová a Josefína Frýbová, které za celým projektem stojí, si jako výstavní plochu zvolily vitríny bývalé družstevní prodejny Včela ve Frýdlantské ulici. Kurátorky zde plánují cyklus celkem šesti výstav, který nyní odstartovaly prezentací fotografa Štěpána Jílka.

Opuštěnou budovu bývalé podnikové prodejny dostala nyní do správy iniciativa, která tu chce vytvořit spolkový prostor Úl. Za iniciativou stojí občanské sdružení Alternativa II, které podobný prostor v minulých letech oživilo v Holešovicích. „Když jsme zjistili, že prostor převzal Úl, napadlo nás, že bychom se mohli domluvit na spolupráci. Upravit prostor tak, aby se dal používat, ještě nějaký čas potrvá, vitríny se ale daly využít hned,“ říká Petra Widžovská, jedna z kurátorek.

Proběhne šest výstav

Leitmotivem všech šesti výstav je tzv. prázdné místo. To se ostatně promítá i do názvu projektu. „Inspiroval nás k tomu především ten samotný objekt, který je nyní prázdný a opuštěný, ale zároveň už pomalu ožívá. Vidíme zde i částečně paralelu se samotným sídlištěm, hlavně tedy s jeho nedávnou minulostí. Sídliště funguje především přes týden a v pátek odpoledne místní opouští své pražské byty a odjíždějí na chaty. Navíc nás problematika dočasných kulturních provozů a jejich využití dlouhodobě zajímá,“ vysvětluje Widžovská.

Mráz způsobil kalamitu i u nás ve Vitrínách! 😬 Nějaké tipy na to, jak bojovat s námrazou v nevytápěných prostorech?

Zveřejnil(a) Vitríny Frýdlantská dne Pondělí 8. února 2021

Mimo sezónu Štěpána Jílka

Sérii výstav odstartuje fotograf Štěpán Jílek s cyklem fotografií s názvem Mimo sezónu. Na těchto fotografiích se autor zamýšlí nad opuštěnými rekreačními středisky a dočasností lidské stopy v nich.

 „Celé mě to napadlo doma na Vysočině, když jsem zazimovával statek. Měl jsem tam traktor přehozený plachtou a najednou jsem si uvědomil, že je to docela zajímavá „socha“. Popadl jsem proto foťák a jel jsem do nedalekého rekreačního střediska Milovy, kde jsem si říkal, že podobných kousků ulovím víc,“ popisuje prvotní nápad fotograf.

Ve vitrínách jsou k vidění tři celkem z deseti fotografií, které Jílkův cyklus Mimo sezónu tvoří. „Jako ústřední fotku jsem zvolil prázdný bazén, na který jsem narazil čistě náhodou cestou autem kolem Bezdězu. Musel jsem kvůli tomu přelézt asi dva ploty, ale myslím, že to stálo za to. Hned vedle byl navíc menší dětský bazének s prolézačkami, ten jsem vyfotil tak a i ten je k vidění ve Frýdlantské.

Výstavy doplní doprovodný program

Fotografie Štěpána Jílka budou na ďáblickém sídlišti k vidění až do konce března, poté by ho měla vystřídat konceptuální fotografka Markéta Tichá. „Rádi bychom k našim výstavám pořádaly i různé doprovodné programy. Nejen ve spolupráci s Úlem, ale i s uměleckou skupinou Ládví, která zde působí dlouhodobě. Zatím těmto aktivitám pandemie koronaviru příliš nenahrává, ale doufáme, že třeba v létě nebo na podzim by se situace mohla zlepšit,“ uzavírá Widžovská.

Fotogalerie
6 fotografií