Už před půl rokem se začal připravovat projekt Knihy v kobce s vidinou toho, že se pandemické situace zlepší a na autorská čtení budou moci zájemci přijít. Bohužel se tak nestalo, proto se celý cyklus autorského čtení přesune na sociální sítě. Garantem projektu je velmi oblíbený český spisovatel Michal Viewegh, záštitu na touto zajímavou novinkou převal radní  Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

„Mohli jsme projekt odložit a počkat na příznivější okolnosti, ale nakonec jsme se rozhodli, že autorská čtení odstartujeme podle plánu a to přes sociální sítě. Věřím, že si projekt své diváky najde a v dnešní době, kdy je živá kultura nedostupná, to bude o to milé zpestření. Kdy jindy vzít do ruky dobrou knihu než v době, která nám mnoho důvodů k radosti nepřináší,“ říká radní.

Oživení smíchovské strany

Autorské čtení bude probíhat v nově zrekonstruované kobce číslo 17 na smíchovské náplavce. Kobka byla při rekonstrukci koncipována tak, aby mohla fungovat jako komunitní centrum nebo aby zde mohly probíhat besedy, výstavy nebo právě autorská čtení. „Smíchovská náplavka je oproti té na druhém břehu trochu neprávem opomínána. Proto jsme chtěli přivést trochu života i na tuto stranu řeky,“ řekla Blesku Šárka Kuželová, tisková mluvčí Spojených sil pro Prahu.

Projekt zaštítil Viewegh

Odborným poradcem projektu Čtení v kobce je nejprodávanější tuzemský spisovatel Michal Viewegh. „Nápad na uspořádání série veřejných čtení upřímně vítám, neboť autorské čtení považuji od začátku své kariéry za nedílnou součást spisovatelské práce. Žádný autor by se neměl čtenářům vyhýbat. Především je to skvělý způsob, kterým si autor může okamžitě ověřit kvalitu svého textu,“ řekl k projektu spisovatel.

Pan Viewegh připravil seznam známých i méně známých českých autorů, kteří se projektu zúčastní. Nechybí mezi nimi například jedna z nejoblíbenějších románových autorek současnosti, Alena Mornštajnová, držitelka ceny Magnesia Litera 2019 Pavla Horáková či Tereza Boučková,“ vyjmenovává Kuželová.

Číst se bude celý rok

„Autorské čtení bude probíhat vždy první čtvrtek v měsíci a program máme naplánovaný minimálně do konce roku. Samozřejmě uvidíme, jaký bude o projekt zájem,“ dodává Kuželová. Program by měl začínat vždy v 18 hodin a po čtení by měla následovat diskuze. „Jen co protiepidemická opatření dovolí, máme připravený rezervační systém, kde si lidé budou moci zarezervovat své místo přímo v kobce. Prozatím vše poběží na facebookových stránkách Pražské náplavky,“ uzavřela mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte dovnitř rekonstruovaných kobek na Rašínově nábřeží. V létě by zde měly vznikat první originální podniky. David Zima

Fotogalerie
19 fotografií