Na nezvyklou ceduli, jež vyhlídku nazývá po ruském opozičníkovi Alexeji Navalném, ve čtvrtek upozornili lidé na Twitteru, kteří také zveřejnili fotografie. „Jeho statečnost je obdivuhodná, ale v Praze lze pojmenovávat ulice jen po lidech zemřelých,“ komentoval to starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě), v jehož městské části se cedule objevila. „Vladimír Putin se snaží tuto překážku usilovně odstranit, ale doufám, že se to nepovede,” dodal.

Městská část se umístěním cedule zabývat nebude. „Řešit to nebudeme. Správu Stromovky i pojmenovávání ulic a veřejných prostranství má v gesci hl. m. Praha,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš Blesku. Pražský magistrát uvedl, že s cedulí nemá nic společného. „O tomto pojmenování nic nevíme a místopisná komise hlavního města se jím nezabývala,“ uvedl pro Blesk mluvčí magistrátu Vít Hofman. 
Ve Stromovce se objevila na vyhlídce nedaleko ruské ambasády cedule s nápisem vyhlídka Alexeje Navalného.
Autor: CNC/Jan Zázvorka

Pojmenování ulic

Podle Hofmana je běžnou praxí, že návrhy k pojmenování ulic přicházejí od občanů, škol či různých spolků. Tyto návrhy nejprve projedná radnice městské části, po schválení jejím zastupitelstvem jdou na posouzení místopisné komisi Rady hlavního města Prahy a pak jsou předloženy městské radě.

Ročně získá pojmenování v průměru kolem 100 míst. Omezení daná zákonem jsou dle Hofmana pouze dvě, a to taková, že název nesmí být duplicitní a nesmí se jednat o pojmenování po nějaké dosud žijící osobnosti.

Alexej Navalnyj

Hlavní Putinův odpůrce na ruské politické scéně Alexej Navalnyj loni v srpnu přežil pokus o otravu. V bezvědomí jej dopravili ze Sibiře do Berlína, kde mu lékaři zachránili život. Podle západních laboratoří a Organizace pro zákaz chemických zbraní v Navalného organismu byly stopy jedovaté látky ze skupiny novičok. Podle Navalného se jej pokusili umlčet na příkaz Moskvy. Kreml to popírá, stejně jako tvrzení opozičníka, že zavraždit jej nařídil přímo Putin a otrávit se jej pokusila tajná služba FSB.

Po návratu z léčení v Německu do Moskvy Navalného zadrželi hned na letišti a soud mu toto úterý změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný; podle nepravomocného verdiktu má za mřížemi strávit dva roky a osm měsíců. Na podporu Navalného vyšly do ulic mnoha ruských měst desetitisíce lidí. Soudní rozhodnutí vyvolalo kritiku i v zahraničí, za jeho propuštění se několikrát demonstrovalo i v Česku. Ruská policie podle odhadů zadržela více než 10 000 demonstrantů, stovky z nich už soudy potrestaly krátkodobým vězením či pokutami.
Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro Jiří Marek

Fotogalerie
112 fotografií