Podle průzkumu Equa bank bude naprostá většina obyvatel Česka letos šetřit. Celých 66 % Čechů se oproti loňskému roku chystá omezovat výdaje a 14 % se k tomu nechystá jen z toho důvodu, že podle svých propočtů už prostě víc šetřit nemůže.

Největší část z nás plánuje skrouhnout výdaje na dovolenou (40 %), omezit velké výdaje jako je rekonstrukce, nákup elektroniky, či nákup vozu (37 %), ušetřit na stravování v restauracích (35 %) nebo na zábavě, tedy např. sportu, kultuře, či volnočasových aktivitách (28 %).

Za tohle utrácíme

Jenže i když se nám právě na těchto položkách rodinných rozpočtů podaří ušetřit, žádný skutečně zásadní vliv to přinést nemusí. Když se totiž podíváme na podrobné náklady domácností, jak je uvádí Český statistický úřad, leží největší žrouti rodinných financí úplně jinde.

Mezi výdaji 20 % nejchudších domácností, tedy těch, které musí šetřit především, se objevuje na čelních pozicích nájemné, elektrická energie, pohonné hmoty, maso a až na pátém místě jsou výdaje v restauracích, na kterých hodlá navíc šetřit jen třetina z nás.

Velké změny netáhnou

Jak je z tabulek patrné, některé položky k šetření přímo vybízí – především ty, které platíme pravidelně a jejichž změna se v celoročním součtu projeví nejvíc.

Jenže kupříkladu do stěhování za levnějším nájmem se nikomu moc nechce, přestože podle realitních expertů, alespoň ve velkých městech, nájemné díky úbytku zahraničních turistů citelně kleslo. A přesvědčovat zarytého milovníka řízků, že obalované tofu je několikanásobně levnější než maso, je jako házet hrách na zeď. Podobné je to i s rekreací a kulturou, které si kvůli řádění viru nuceně odpíráme prakticky celý rok.

Pomůže Blesk!

Jak ušetřit, jak vydělat, ale především na co si dát pozor a na čem neprodělat – to je nová rubrika Blesku – RPSN.

Od úterý 16. 2. najdete v deníku Blesk každý týden návody, tipy a rady, jak proplout nástrahami běžného života bez ztrát a karambolů. Zaměříme se na aktuální problémy podnikatelů, živnostníků i zaměstnanců. Odkryjeme pasti, chytáky a triky, které na vás běžně používají nepoctivci. A ještě něco navíc. Na obsahu našich témat se můžete podílet i vy!

Napište Radce Růžičkové na mail rpsn@cncenter.cz, co vás trápí a s čím potřebujete poradit. Vybrané dotazy a odpovědi od renomovaných odborníků pak najdete v úterý v rubrice RPSN. Nestarat se o vlastní peníze stojí spoustu peněz!

Radčina poradna pro spořivé a nejisté
Autor: Infografika Blesk

Jak si připravit jídlo na několik dní? Šetřete peníze i sebe.