Jako první se k plotně postaví Viktoriia (16). Pochází z Ukrajiny a v České republice žije teprve dva roky. Na svůj hostitelský večer se náležitě připravovala – na ruce má ještě nezahojené zranění, které si způsobila, když na svůj večer poctivě trénovala. Viktoriia soutěžní menu nepřipraví ze svých národních pokrmů, ale vsadí na moderní hostinu z čerstvých surovin. Křehká dívka by si přála u stolu potkat spíš chlapce, nejlépe vysoké, tmavovlasé. Její přání se jí splní, ke stolu jí přijdou čtyři kluci. Jenomže ti se nenechali hostitelčiným šarmem ošálit, k menu se vyjadřovali i kriticky, a zahrnuli ji i spoustou dotazů. Byla to ale ona, kdo vyzval své soupeře, aby jednali fér, a pokud jim nebude něco chutnat, aby to řekli rovnou u stolu. A to oni i udělají – především rusovlasý Adam, mudrlant tohoto týdne. Viktoriino medové glazé, chystané technikou sous vide, bylo podle něj přesušené. Asi se vyzná.

V úterý soutěžní menu připraví Lukáš (19). Ten nebude vařit ve školní kuchyni, ale na svém pracovišti, kde absolvuje praktickou výuku – ve cvičné kuchyňce na Klokočné. Lukáš se totiž „učí“ u Jaroslava Sapíka (68), známého šéfkuchaře, co vařil i na Pražském hradě. A jeho tvrdá škola je rozhodně znát. Na praxi je Lukáš jako doma, tráví tam nejenom povinný školní čas, ale i ten volný. Při přípravě menu se nechal inspirovat kuchyní z Klokočné, a tak chystá zvěřinové hody. Ne všechno půjde podle plánu. Lukášovi se povede připálit hrušku do dezertu, a potrápí ho i špecle. Prostor pro večeři bude hostům připadat stísněný, ale jinak si Lukáš vyslechne docela dost pochvaly. Všichni například oněmí nad jeho skvělou polévkou z bažanta. „Polévka byla geniální, já jsem lepší vývar v životě nejedl, a myslím to upřímně,“ zazní od jednoho z hostí. Jen Adam slova najde. A ostatním začíná lézt trochu na nervy... Fakt je tak dobrý, nebo jen kritikou maskuje nejistotu?

VIDEO: Studentské Prostřeno!: Bažantí polévka

Video
Video se připravuje ...

Studentské Prostřeno!: Bažantí polévka 

Ve středu bude vařit maturant Michal (19). Ten vsází na ambiciózní menu inspirované italskou kuchyní, s jehož sestavením mu prý pomáhaly dvě autority ze školy. Michalovým přáním ostatně není nic jiného než hrdě reprezentovat školu, na které studuje. Sice není proti pravidlům nechat si pomoci školními profíky, ale jak se na takové odhalení budou Michalovi soupeři dívat? Michal se při přípravě jídel pořádně zapotí, a před ostatními se neustále shazuje a upozorňuje na chyby, které během vaření nasekal. Tedy podle svého vlastního mínění… Je to taktika, nebo povaha? Hlavní chod, rybu, přitom ochutná i zarytý odpůrce ryb, Zdeněk, a pokrm dokonce pochválí. Což je super hodnocení samo o sobě! „To maso je dobře udělaný, ale přijde mi to všechno studený. I ten talíř,“ stěžuje si Adam, a ostatní zajímá, proč mají na talíři lišky, když houby hostitel nejí…

Ve čtvrtek předvede, co u plotny dovede, mladičký Zdeněk (16). Ten se o gastronomii zajímá od dvanácti let, a proto si vybral obor kuchař-číšník. Jeho menu bude inspirované francouzskou kuchyní, nebude však nikterak lehké na přípravu… a Zdeněk to brzy pozná. V kuchyni měl sice smělé plány, ale nakonec nestíhá a chvílemi se mu zdají být složité francouzské pokrmy dalece nad jeho síly. Přepeče bagetu, že je tvrdá jako kámen, cibulku do cibulačky přismahne, takže polévka je o dost tmavší, než být původně měla, krutony se mu v polévce společně se sýrem velice nehezky rozmočí, a příprava dezertu bude trvat nekonečně dlouhou dobu. „Já jim to tak podám, kašlu na to,“ brblá Zdeněk nad stroji ve školní kuchyni, celý nesvůj z rozpačitého výsledku své pilné práce. Co na to řeknou Zdeňkovi soupeři? Budou mít pochopení pro nějaké ty přešlapy? A bude pro ně důležitější chuť jídla, nebo food styling?

VIDEO: Studentské Prostřeno!: Rozmočené krutonky

Video
Video se připravuje ...

Studentské Prostřeno!: Rozmočené krutonky 

Jako poslední se v kuchyni předvede věčně nespokojený Adam (17) se svou pětichodovou večeří. Své moderní a časově náročné menu připraví v moderní školní kuchyni. Ta je vybavena špičkovými spotřebiči a Adam je do přípravy menu zapojí. Tentokrát bude kuchyně otevřená, a hosté tak budou moci Adamovi doslova koukat pod ruce. Ustojí budoucí šéfkuchař pohledy svých soupeřů, nebo i na sebevědomého mladíka dolehne stres? Zábava bude tentokrát sportovní, Adam předvede ukázku juda, což je jeho velký koníček, a nabídne i svým hostům, že s nimi „práskne“ o žíněnku. Ne všichni jeho lákavou nabídku využijí… „Myslím si, že nám ukázal to, jak je silný a že je jedinečný,“ rýpne si Michal. A jak to bude s hodnocením?  Kdo v Adamovi viděl konkurenci? A kdo mu vrátí jeho každodenní rýpání i s úroky? Anebo se bude hrát čestně až do konce?

Jak dopadne celý tento „studentský“ týden? Kdo to vyhraje? Bude to výhra zasloužená za to nejlepší menu týdne? Nebo oznámení vítěze přinese rozpaky? To sledujte každý všední den od 17:50 na FTV Prima!
Fotogalerie
14 fotografií