Myslela, že jde jen o zánět

V srpnu před devíti lety se Nikola šla proběhnout na trasu, kterou v té době běhala každý den, po krátké chvíli se však cítila velmi špatně a běh vzdala. Doma úplně vyčerpaná zjistila, že ji píchá v levém prsu. „Zjistila jsem, že tam mám tvrdou bulku, která tam nepatří,“ vzpomíná Nikola, která hned podstoupila příslušná vyšetření.

„Nebyla jsem vůbec nervózní, prso mě bolelo, myslela jsem si, že v něm mám zánět. Odjela jsme na dovolenou plnou vysokohorské turistiky a po návratu jsem si málem zapomněla přijít pro výsledky biopsie,“ popisuje chvíle, kdy se jí naprosto změnil život.

Bez vlasů, s 30 kily navíc

U lékaře se pak dozvěděla, že má v prsu velký a agresivní karcinom. Okamžitě začala s chemoterapiemi. „Celkem jsem jich měla naordinovaných osm. Bohužel mé tělo chemoterapií velmi špatně snášelo a docházelo u mne téměř ke všem nežádoucím účinkům, ale i přesto jsem byla vnitřně odhodlaná se uzdravit, toto období zvládnout a žít dál svůj život,“ vzpomíná žena, která v té době byla zapřisáhlý abstinent i nekuřačka.

V průběhu léčby přibrala 30 kg, vypadaly jí nejen všechny vlasy, ale také obočí a řasy. I přes toto vše se snažila dělat věci, které má ráda. „Chodili jsme celou dobu s přítelem tančit, na procházky, vídala jsem se ve chvílích, kdy to šlo, s rodinou, přáteli,“ popisuje.

Rakovina prsu je v poslední době velkým tématem, u žen je to nejčastější zhoubný nádor.  Podívejte se, jak probíhá mamografické vyšetření.

Jen oteklá a nemocná holka

Byly chvíle, kdy Nikol bylo fyzicky opravdu velmi zle. „V zrcadle jsem neviděla svou tvář, nepoznávala jsem sama sebe. Z krásné, šťastné, sebevědomé nezávislé dívky jsem se stala absolutně závislá na pomoci svého partnera, oteklá, nemocná holka,“ vypráví.

Nikola si z preventivních důvodů nechala odstranit i zdravé ňadro.
Autor: Helena Szmigielová

Nejtěžší rozhodnutí

Nikola byla od začátku léčby rozhodnutá pro to, že si nechá odstranit nemocné prso. Náhle ale byla postavena před další těžké rozhodnutí. „Vzhledem k diagnóze, agresivitě nádoru a hlavně mému velmi nízkému věku mi bylo doporučeno zvážení preventivního odstranění i druhého zdravého prsu. Do této doby to bylo nejobtížnější rozhodnutí v mém životě,“ přiznává Nikola, která se nakonec rozhodla pro oboustrannou mastektomii.

Touha pomáhat 

Již v této době věděla, že chce pomáhat ostatním překonávat podobné životní situace a nástrahy. Rozhodla se přidat k pacientské organizaci Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu, kterou už více než šest let vede. Opět se také vrátila k běhání a přesně v den svých 28. narozenin si splnila obrovský sen a zaběhla maraton!

Nový průvodce pro pacientky

Nejsi na to sama – průvodce rakovinou prsu je unikátní kniha pro všechny ženy, které postihlo toto vážné onemocnění, a také jejich blízké. Publikace vznikla ve spolupráci s předními českými lékaři a provází ženu onemocněním od podezření na nádor až po návrat do běžného života po úspěšné léčbě.

Dotýká se i témat, jako je těhotenství po nemoci, intimita po mastektomii nebo metastatická fáze rakoviny. Kniha je důležitým poselstvím prevence této nemoci a zároveň boří mýty, které kolem ní panují.

„Když jsem před 9 lety onemocněla, bylo minimum zpráv o karcinomu prsu z pohledu pacientky. Tady v Česku nebyly žádné organizace zaměřené na tak mladé pacientky jako já, tedy 23 let. Chtěla jsem, aby už žádná žena nemusela čelit této nemoci a zároveň o ní věděla tak málo. Jsem ráda, že se pro tento nápad nadchly i další pacientky a také mnozí odborníci,“ přibližuje vznik průvodce Nikola.

O knihu je možné zažádat prostřednictvím projektu Bellis. Kniha bude zdarma pro každou nově diagnostikovanou pacientku či ženu v aktivní onkologické léčbě zaměřené na karcinom prsu (chemoterapie, radioterapie, operace či biologická léčba).

Fotogalerie
4 fotografie
Ve 22 letech se u ní objevila rakovina, Kateřina Vacková tehdy studovala medicínu a i díky svým znalostem ji včas odhalila a překonala.