Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rýmovník, angínovník a chřipkovník? Legrační názvy ukrývají zázračné bylinky!

/
  • 23. ledna 2021 ● 06:00

    Také už jste o nich slyšeli? Rostliny na domácí léčbu neduhů. Rýmovník, angínovník či chřipkovník... Jaký je mezi nimi rozdíl? Kde je koupit, jak se o ně starat? A k čemu jsou vlastně opravdu dobré?

  • 1.

    Rýmovník

    Tato bylina je ze tří uvedených asi nejznámější. Rýmovníků (latinský název Plectranthus) existuje na 350 druhů! Pro účely domácí lékárny se v našich domácnostech nejčastěji pěstuje rýmovník citronový a rýmovník purpurový. Možná jste se setkali s výrazem kubánské oregano či mexický eukalyptus, i takto bývá rýmovník označován.

    Dobrá zpráva pro všechny antitalenty na pěstování rostlin, především těch pokojových – péče o rýmovník je snadná, postačí mírně zalévat, spíše méně než více, nemá rád přemokření.

    rýmovník
    Autor: shutterstock.com

    Jak na užívání:

     

    • Jakmile začnete cítit příznaky nachlazení, můžete jako první pomoc rozemnout v prstech několik lístků právě rýmovníku a inhalovat jejich vůni.

     

    Další možností je připravit si z něj čaj: jeden až tři čerstvé lístky zalijeme vroucí vodou, po 3 minutách čaj přecedíme a pijeme teplý. Tento čaj pomáhá i při astmatu, žaludečních obtížích a vysokém krevním tlaku. Zklidňuje bolest a urychluje proces hojení.

    • Rýmovník najde uplatnění mimo jiné i v kuchyni, přidat si ho můžete do zeleninových salátů nebo do marinády na maso (zejména zvěřiny).

     

    • Pokud máte rádi voňavé čisté prádlo, i zde se dá použít. Vložte si do skříně sáček se sušenou bylinkou a sami uvidíte, nebo spíše ucítíte.

  • 2.

    Chřipkovník

    Stejně jako rýmovník, tak i chřipkovník (latinský název Plectranthus spp.) je nenáročný na pěstování. Tato pokojovka je opravdu botanicky příbuzná s rýmovníkem a má i stejné nároky na péči. Zatímco rýmovník má mátové aroma, podle bylinkářů cítíte u chřipkovníku spíše citrusy.

    chřipkovník
    Autor: shutterstock.com

    Jak na užívání:

    • I zde se doporučuje uvařit z něj čaj (postup stejný jako u rýmovníku).

     

    • Pustit se můžete i do výroby sirupu, kdy svaříte listy chřipkovníku s pomerančem a limetkou, můžete přidat třtinový cukr, pak necháte odstát 48 hodin. Scedíte a sirup přelijete do uzavíratelných skleniček. Užíváte pak lžičku denně, ideálně po ránu na lačný žaludek.

     

    • Pokud se cítíte nemocní, zkuste pár lístků vložit do nádoby s vodou, kterou umístíte k topení. Léčivé silice se uvolní a následně pak i naše dutiny.

  • 3.

    Angínovník

    Pod názvem leopardí lilie se skrývá další »zázračná« pokojová rostlina – angínovník (celým jménem angínovník čínský nebo latinsky Belamcanda chinensis, syn. Iris domestica). Má nádherný žíhaný em angínovník květ a listy jsou léčivé.

    angínovník
    Autor: scom

    Jak na užívání:

    • Do třetice už vařit čaj nebudeme, angínovník se užívá jinak – on se totiž žvýká! Jde o velmi rychlou a účinnou pomoc při angíně a bolestech v krku.

     

    Ale pozor! Tato bylina obsahuje nejen silně antiseptické, ale zároveň i velmi mírně toxické látky. Neměli bychom proto užívat více než 3 cm listu za den, přičemž ho žvýkáme po malých dávkách nejvýše šestkrát denně. A ne déle než minutu, pak zbytek vyplivneme. A pamatujte – aby mohl angínovník plně působit, bezprostředně poté nejezte ani nepijte.

     

    • Z angínovníku se dá připravit také kloktadlo. Jak na něj? Lžičku podrcených lístků dáme do hrnečku a zalijeme vodou. Nálev pak používáme jako kloktadlo několikrát denně.

     

    Pro zvýšení účinnosti můžeme nálev ještě osolit, neboť samotná slaná voda je při zánětech dýchacích cest prospěšná.

  • 4.

    Kde bylinky pořídit?

    Jednoduše se dají všechny tři sehnat v zahradnictví. Ceny se pohybují v desítkách korun – tedy do sto korun je určitě pořídíte. Pokud se vám nechce chodit do zahradnictví, nebo je zrovna zavřené, rostliny si můžete objednat i na internetu a přijdou vám domů. A takový angínovník můžete vypěstovat sami ze semínek.

     

Dnešní horoskopy