Chcete se rovnou vrhnout do promrzlé řeky či přehrady? Chyba! Tělo je potřeba na chlad pomalu navyknout, a než si zaplavete v zimní řece, bude to nějakou dobu trvat. I pozitivní účinky na sobě pocítíte nejdříve za 3 – 5 týdnů pravidelného otužování!

Autor: istock.com

Jak začít?

1) Pro úplné začátečníky může být startem otužování jen krátké cvičení při otevřeném okně s minimem oblečení. Postupně můžete vyrazit na balkon nebo zahradu.

2) Časem to zkuste s omýváním horní poloviny těla vlažnou sprchou nebo jen žínkou. Po čase přidejte celé tělo.

3) Dalším krokem je polévání se studenou vodou, ne však déle než 3 – 4 minuty.

4) Posledním bodem je pak ledová sprcha celého těla 1 – 2 minuty.

POZOR! Pokud jste připraveni, máte za sebou minimálně 14 dní každodenního tréninku pod ledovou sprchou, můžete zkusit řeku nebo vodní nádrž. Nikdy ale ne ledovou vanu! V ní tělo bez možnosti pohybu prochládá nevhodným způsobem.

Nastydnou otužilci?

Ano. Otužování sice přináší nesporné výhody pro zdraví, ale rozhodně nedokáže zabránit tomu, abyste nikdy neonemocněli. Otužilí lidé jsou odolnější vůči nachlazení a mají lepší imunitu, vždycky je ale potřeba zohledňovat celkový zdravotní stav. Pokud máte pochybnosti, je dobré konzultovat postup s lékařem.

Výhody studeného odchovu

■ Otužování pomáhá proti bolestem zad

■ Snižuje krevní tlak

■ Zmírňuje alergie

■ Je dobrou prevencí proti nachlazení, chřipce a angíně

■ Působí pozitivně i na psychiku

Chlad a stres

Nízké teploty mohou způsobit pocit ohrožení, a tím i stresovou reakci. Pokud se tedy do procesu otužování vrhnete po hlavě a nedodržíte doporučený postup, může se stát, že místo zlepšení fyzického zdraví dojde ke zhoršení zdraví psychického.

Jak je to s otužováním dětí?

Fotogalerie
8 fotografií

Jak poznáte, kdy je led na rybníce bezpečný? Podívejte se...