Česko si připomíná život architekta Jana Kaplického, který pro svoji republiku chtěl postavit dvě významné stavby - koncertní sál v Českých Budějovicích, přezdívaný Rejnok, a novou budovu Národní knihovny na pražské Letné. Ani jedno však doposud nevzniklo. Eliška Kaplický se i po jeho smrti zasazovala o výstavbu nové knihovny: „Já jsem pro to udělala vše, co bylo v mých silách, abych mohla předat tohle dílo státu. Podepsala jsem memorandum o spolupráci, že jsem darovala tento projekt České republice a stejně jako tato kniha (pozn. red. nová monografie Jan Kaplický) je vrcholem v našem nadačním fondu, tak si myslím, že ten akt předání tohoto projektu zdarma pro Českou republiku je vlastně tím vrcholem, co se týká mého odkazu, který můžu předat po svém muži,“ odpověděla na dotaz Eliška Kaplický.

Stačit to ale nejspíš nebude. Podle ředitele Národní knihovny Víta Richtera obsahuje memorandum podmínky, „u kterých si nejsem zcela jist, že je budeme moci splnit. Jedná se například o podmínku, kdy nová budova musí být vystavěna na původně zamýšleném místě, tedy na Letné,“ řekl pro Blesk.cz ředitel. O pozemku a dalších možných lokacích se ještě bude jednat.

Pieta a narozeniny

Dne 14. ledna 2009 se Elišce narodila dcera Johanka, nedaleko Vítězného náměstí však ten den selhalo Janu Kaplickému srdce a zemřel. Jeho vdova si proto každý rok těžce připomíná památku geniálního architekta a slaví narozeniny Johanky. „Já jsem Blíženec, takže ve mně se tlučou dvě osobnosti, takže bych na to měla být zvyklá a připravená. Ale na tohle se nikdo opravdu nepřipraví. Většinou, když byla malinká, tak cestou ze školky jsem nabourala auto nebo odřela nárazník. Jsem trochu rozrušená a nejraději bych si vlezla do postele a nikam nevylézala, ale Johanka je takové moje lano, abych fungovala v životě. Naopak přidám, a když nemůžeš, přidej víc. A slavíme, je to spojené s procházkou na Vyšehrad, kde je můj muž pohřbený a je tam jeho hrob a s pietní akcí, buď doma, nebo jako bude ta dnes. Ale pak přijdou bujaré oslavy a všechno skončí dobře,“ popisuje každoroční oslavu důležitého dne. 

Dopis od prezidenta

Pro Johanku bude obzvlášť letošní 14. leden významný, kdy slaví své dvanácté narozeniny. Eliška s přáteli nachystala na Letné pietní akci, při které zavzpomínají na Jana Kaplického a Johance Vladimir 518 přečte dopis, který jí napsal po smrti jejího tatínka k dvanáctým narozeninám Václav Havel: „Milá Johanko, jak víš, Tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy Ty ses do něj vydala. Připomínám to dnes proto, že to byl shodou okolností den, kdy jsem stál před nebeskou bránou i já. Nevím, proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku,“ stojí v úvodu dojemného dopisu.

Dopis Johance
Autor: archiv Blesk

Dopis dostala Eliška od Dagmar Havlové v lednu 2009. „Václav Havel tam psal, že právě proto, že dostal šanci žít dál, se zasadí o respekt k dílu Jana Kaplického. A to také udělal, protože zprostředkoval například přednášku pro zastupitele magistrátu, aby si vyslechli argumenty, proč by se to mělo postavit. I v senátu tuto stavbu obhajoval a i přesto budova nestojí," zavzpomínala Eliška Kaplický Fuchsová a dodala, že Johanka dopis v celém znění doposud nečetla. 

V listopadu 2020 vyšla v češtině monografie Jan Kaplický z nakladatelství Albatros, pro kterou uvolnila Eliška intimní deníky svého manžela. Co všechno kniha obsahuje, kterých dalších staveb si architektova vdova cení a jak se Johanka „potatila“, se dozvíte v pořadu Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

12 let od úmrtí Jana Kaplického (†72). Manželka Eliška po chobotnici stále touží. Jiří Marek

Fotogalerie
67 fotografií