Dřevěný kostelík ze 17. století, který do Prahy přicestoval rozložen na prkénka v roce 1929 až z daleké Podkarpatské Rusi, před měsícem lehl popelem. Hasiči z něj po příjezdu na místo dokázali zachránit už jen základy. Pražský magistrát se rozhodl, že kostel kompletně opraví, dokonce vypsal i veřejnou sbírku. Na transparentním účtu se za měsíc zatím sešel skoro milion korun.

Aby mohl kostel znovu povstat z popela, musí dát Praha dohromady co nejvíce podkladů, které s rekonstrukcí kostela pomohou. „Dobrou zprávou je, že Národní muzeum má mnohem více informací o stavbě kostela, než jsme čekali. Při obnově velmi pomůže fotodokumentace, dokumentace rozebírání kostela a jeho opětovného sestavování i částečná dokumentace interiéru,“ uvedla před časem radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Pomůže 3D model?

Magistrát by nyní mohl mít nově k dispozici materiál, který sice vznikl zcela náhodně, ale mohl by při rekonstrukci mít olbřímí význam. Jde o 3D fotografický model, který vytvořil známý fotograf původem z Ameriky Jeffrey Martin. „Kostel mě upoutal na cestě z práce, když jsem šel na procházku se psem. Navíc dřevo je ideální materiál a 3D modelování je s ním nejjednodušší. Tak jsem se tam druhý den vrátil i s foťákem,“ vysvětluje Martin svůj nápad.

„Tomu se říká štěstí“

Jakmile se dozvěděl, že kostel vyhořel, sehnal si přes známé kontakt na pražský magistrát a okamžitě jim model nabídl. „Když jsem si přečetl, že kostel shořel, byl jsem opravdu smutný. V tu chvíli jsem si ale uvědomil, že jsem někdy v září nafotil asi 1000 detailních fotek kostela. Tomu se zkrátka říká štěstí. Za 3D sken nic od magistrátu nechci, jen doufám, že pomůže,“ říká sympatický fotograf.

Video
Video se připravuje ...

V zahradě Kinských na Smíchově shořel dřevěný kostel sv. Michaela (28. 10. 2020). HZS Praha

Národní památkový ústav nyní zkoumá, jaký je stav objektu po požáru. „Až budeme mít všechny tyto podklady zpracované, můžeme je pak porovnat s původním stavem. S tím by nám 3D model mohl výrazně pomoci, samozřejmě ale velice záleží na tom, jak kvalitně bude model zpracovaný,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu Jaroslav Podliska.

Za měsíc se vybral skoro milion

Magistrát hlavního města Prahy vypsal krátce po tragédii veřejnou sbírku na obnovu kostela sv. Michala. Za necelý měsíc přispělo už 629 lidí nebo organizací a podařilo se vybrat bezmála milion korun. Osobně přispěli i někteří radní včetně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), přispěla i Praha 5, na jejímž území kostel stojí. Konkrétní částka pro 27. listopad je 969 777 korun. Lidé posílají nejčastěji jednotky tisíc, někteří dokonce připojí i krátké přání. „Nechť kostelík povstane v celé své kráse,“ napsal Petr K. a do sbírky přispěl tisícikorunou.

V Guinnessově knize rekordů

Jeffrey Martin není ve světě fotografie rozhodně žádným ořezávátkem, aby si jen občas cvakl nějakou fotku na sociální sítě. Má za sebou několik významných projektů na poli tzv. gigapixelových fotografií, tedy fotografií s ohromným rozlišením. Nejčastěji fotí panoramatické snímky světových metropolí. Jeho fotografie Londýna se jako největší fotografie, která byla kdy pořízena, dostala dokonce v roce 2014 do Guinnessovy knihy rekordů.

Martin má na svědomí dokonce i největší panoramatickou fotku Prahy, která vznikla za posledních 30 let. „Loni v listopadu jsem vytvořil panoramatickou fotku Prahy složenou z 8 000 fotografií. Na vrcholu věže Staroměstské radnice jsem strávil 3 dny, skutečná piplačka začala ale až doma. Bylo zapotřebí projít všechny fotografie a začít je skládat do obří mozaiky. Práci mi komplikovaly hlavně jiné světelné podmínky v různých dnech focení. Některé fotografie se pak ve velké rychlosti špatně zaostřily a bylo zapotřebí je nahrazovat,“ popsal náročnou práci na panoramatické fotografii Martin.

Za budovou hlavního nádraží se tyčí Žižkovská věž. Vzdušnou čarou na nádraží je to 1,15 kilometru a k věži 2,27 kilometru.
Autor: Jeffrey Martin
Fotogalerie
78 fotografií