V boj o holý život se změnila 23. října večerní procházka muže a jeho manželky. Podle všeho muž špatně došlápl, a už letěl z ostrého srázu pod hladinu studené a rozbouřené řeky. Manželka se obávala nejhoršího: tonoucí se ne a ne vynořit!

Duchapřítomně přivolala strážníky. „Přijeli jsme do Třebovic ve chvíli, kdy muž ležel ve vodě obličejem dolů. Vrhnul jsem se ze srázu a pak do řeky, abych mu nadzdvihnul hlavu. Byl jsem po kolena v bahně, proud byl šílený,“ říká Michal Andrzej Sieraga (36).

Byl to právě on, který se začal hned neohroženě prát s rozbouřeným živlem o holý život muže. „Dal jsem pánovi ruku kolem pasu a snažil jsem se ho dostat ke břehu, kde už čekal kolega. Když jsme ho měli venku z vody, oddechli jsme si,“ uvedl zachránce.

Video
Video se připravuje ...

Zachránci Michal Andrzej Sieraga a David Bogar (zleva). Karel Janeček

S kolegou z hlídky Davidem Bogarem (29) následně dělali vše pro to, aby se dotyčný probral. „I když už reagoval, byl stále malátný. Poskytli jsme mu první pomoc a volali záchranáře a hasiče, kteří nám s ním pomohli nahoru nad sráz,“ popisuje zásah, který jim komplikovala tma, ale též nepřístupný terén. Nešťastník naštěstí přežil.

Ocenění Za záchranu života

Oběma zachráncům v přítomnosti velitele ostravské městské policie Miroslava Plačka udělil primátor Tomáš Macura stužku Za záchranu života. „Je to pro nás obrovská čest, vážíme si ocenění. I toho, že jsme mohli přivést k životu člověka, jenž tu bez nás už nemusel být,“ vyznal se strážník Michal Andrzej Sieraga.

Stužky Za záchranu života uděluje za vynikající činy ostravský primátor od roku 2002. Michal Andrzej Sieraga a David Bogar jsou letošními prvními oceněnými. Celkově si stužku zasloužilo za záchranu života třiatřicet obětavců.

Video
Video se připravuje ...

Strážníky ocenil ostravský primátor Toimáš Macura v budově Nové radnice. Karel Janeček

Fotogalerie
7 fotografií