„S ohledem na aktuální vývoj poptávky cestujících, kterých při srovnání s loňským rokem denně cestuje stále o 30 až 35 procent méně, ještě jízdní řády nedosáhnou maximální úrovně běžné před epidemií covidu-19. Využití MHD je průběžně sledováno a provoz spojů je této situaci přizpůsobován. S ohledem na epidemiologickou situaci je ale vždy vypravováno o asi 20 procent spojů více, než by aktuální poptávce odpovídalo,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Oproti červnovému provozu zůstane podle letních řádů mírně omezen provoz MHD mezi 21:00 a 22:30. Kratší intervaly budou v metru ve špičkách pracovních dnů, a to o 10 až 45 sekund. V případě tramvají budou ráno a dopoledne intervaly oproti prázdninám o jednu až dvě minuty kratší. Autobusy budou mít ve špičkách intervaly kratší o dvě až tři minuty a o víkendech až o pět minut.

Změny u regionální dopravy

Od pondělí čeká některé autobusové linky pár trvalých změn. Největší se uskuteční v oblasti Kbel a nové trasy budou mít také některé regionální autobusové linky v oblasti Neratovic, které patří do systému Pražské integrované dopravy (PID). Drobné úpravy spojů a zastávek se dotknou také některých dalších regionálních linek PID ve Středočeském kraji.

Kvůli pandemii koronaviru se počet cestujících na jejím začátku propadl až o 80 procent. Dopravní podnik (DPP) očekává ztrátu téměř dvě miliardy korun. Lidé musí mít v metru zakrytý nos a ústa. Toto pravidlo se od 1. září rozšíří i na tramvaje, autobusy a lanovku.

Fotogalerie
18 fotografií