Základním principem nové vyhlášky je povolit živou hru ve vybraných kasinech a zároveň zakázat všechny takzvané technické hry, tedy hrací automaty i videoloterijní terminály. Praha 1 původně navrhovala, aby ze stávajících 20 povolených kasin na území Prahy 1 byly automaty povoleny v polovině. Magistrát to však zamítl s tím, že podle antimonopolního úřadu by šlo o zasahování do hospodářské soutěže. Vyhláška, kterou nechala připravit radní Marvanová a kterou by měli v blízké době schvalovat radní města a následně zastupitelé, tak zřejmě navrhne úplný zákaz technických her bez výjimek.

Všem se zavděčit nelze

Radnice Prahy 1 to odmítla. Stanovení výjimek podle jejího vedení je možné v případě, že budou určeny jasné a objektivní podmínky výběru. Ve stanovisku radnice dále stojí, že k zákazu automatů v kasinech není žádný důvod, protože tyto podniky navštěvují ve většině zajištění zahraniční hosté, kteří nezpůsobují nepořádek na ulicích, jako to bylo v případě hráčů z heren. „Především na území Prahy 1 nemají obyvatelé městské části žádné negativní zkušenosti související s existencí kasin,” uvedla radnice.

V případě zákazu se podle radnice hra přesune na internet, kde nad ní město nebude mít vůbec žádnou kontrolu. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) je potřeba vzít v potaz také finanční dopady na rozpočet radnic, kterým jdou stejně jako magistrátu z hazardních her peníze určené na sport, školství a na podporu neziskových organizací. Radnice kritizuje i postup Marvanové při přípravě vyhlášky. Podle informací ČTK se proti plošnému zákazu technických her staví také například Praha 3, 5, 8, 11, 13 nebo 14. Současná koalice složená z uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS, TOP 09 a ANO vládne v Praze 1 od ledna. Piráti, Zelení a Praha 1 Sobě, jejíž starosta Pavel Čižinský městskou část od voleb v roce 2018 vedl, byli zastupiteli odvoláni a odešli do opozice. Před změnou tehdejší vedení návrh Marvanové podporovalo a nyní zejména Praha 1 Sobě kritizuje Hejmu, který byl tehdy první místostarostou, za změnu postoje. Opozice k tomu již jednou nechala svolat mimořádné zastupitelstvo městské části, nebyl však schválen program. Nyní se podle zastupitele Prahy 1 Sobě Vladana Brože zřejmě pokusí téma znovu otevřít na dalším mimořádném jednání.

Herny z Prahy mizí

Původní vyhláška o hazardu byla v uplynulých letech několikrát novelizována. Od roku 2013 platilo znění, které stanovilo místa a čas, kde a kdy lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Herny a licence pro jejich provozovatele ruší od začátku roku 2016 ministerstvo financí. Loni ukončilo provoz nebo bylo zrušeno ministerstvem 30 heren.