V Hostivařské přehradě jsou sinice již od května, nádrž se s jejich výskytem potýká každoročně. Největší vodní plocha v hlavním městě s rozlohou přes 40 hektarů byla v letech 2010 a 2011 vypuštěna a odbahněna. I tak zůstává kvalita vody horší, i když podle koordinátorky provozu na přehradě Petry Laňkové je letos lepší než jindy. Sinice jsou podle hygieniků také v rybníku Šeberák v Kunraticích. V koupalištích s výskytem sinic by se neměli koupat lidé s citlivou pokožkou. Těm hrozí vyrážka, zarudlé oči, rýma a případně i dýchací obtíže.

Zbylá koupaliště jsou v pořádku

Zcela v pořádku je podle měření hygieniků voda v biotopových koupalištích v Radotíně a na Lhotce v Praze 4, stejně jako v nádrži Divoká Šárka. V srpnu se kvalita vody zlepšila v rybníce Motol, který se na konci července potýkal se sinicemi. Nyní je voda v rybníce napájením Motolským potokem zakalená, ale koupání v ní by nemělo znamenat žádné zdravotní riziko. Podobně je to v případě koupaliště na Džbáně v Praze 6.

Pracovníci pražské hygieny sledují sedm přírodních koupališť v hlavním městě. První měření letos hygienici uskutečnili 18. května. Pražské venkovní bazény a koupaliště mají letos podle vyjádření provozovatelů problémy s nízkou návštěvností, danou pozdějším začátkem sezony kvůli epidemii nového koronaviru a nepřízní počasí.
Fotogalerie
6 fotografií