Městský soud v Brně letos v květnu Radku H. uložil rok vězení s podmíněným odkladem na 24 měsíců. Podle obžaloby jako servisní pracovník plynových zařízení řádně neposoudil způsob větrání a přísun potřebného vzduchu pro kotel, neprovedl potřebná měření oxidu uhelnatého ve spalinách včetně dalších předepsaných měření. Uvedl tak v omyl provozovatele a porušil návod výrobce, když nenainstaloval zařízení pro odvod kondenzátu.

Když začal ráno 22. září 2017 do rodinného domku v Šimáčkově ulici v Brně-Líšni unikat oxid uhelnatý, bylo zaděláno na malér. Muži přitížilo, když do protokolu napsal, že provedl revizi větracího systému, přestože k tomu neměl na rozdíl od kominíků oprávnění.Také znalecký posudek hovořil o jeho pochybení. Jenže se ukázalo, že na víně byla i zemřelá žena.

Zalepila větrací mřížku

„Zalepila už dříve větrací mřížku, spaliny tak neodcházely a naopak se vracely zpět,“ upozornil obhájce technika. Na argumentech spoluzavinění a neprokázání příčinné souvislosti mezi servisní prohlídkou kotle a tragickou nehodou postavila obhajoba svou argumentaci. A Krajský soud v Brně, kam se Radek H. odvolal, to vyslyšel.

„Rozsudek se ruší. Nedošlo k trestnému činu, událost musí posoudit státní úřad inspekce práce,“ řekl předseda odvolacího senátu Adam Kafka. Ze stolu tak spadla i žádost o odškodnění členů rodiny zemřelé. Pro druha žádal zmocněnec jeden milion korun, pro každé ze dvou dětí po jednom a půl milionu.

„Vyčkám na závěry státního úřadu inspekce práce. Poté zvážím, zda nepodám mimořádný opravný prostředek," reagovala žalobkyně Dagmar Veverková.

Video: Zásah pražských hasičů při úniku plynu

Video
Video se připravuje ...

23. července 2019: Pražští hasiči a policisté zasahovali v Kyjích v areálu společnosti Linde kvůli masivnímu úniku plynu do ovzduší. Aktu.cz