Nevolnost a zvracení, bolesti a točení hlavy, závratě, pocit únavy nebo bušení srdce patří mezi příznaky otravy oxidem uhelnatým, jenž vzniká při nedokonalém spalování při topení či ohřívání vody. Lidskými smysly je tento plyn neodhalitelný, protože je bez zápachu, nedráždivý a bezbarvý. „Může se stát, že v bytě dlouho a bez povšimnutí tiká časovaná bomba, jejíž smrtící účinek se projeví až při souhře více nepříznivých okolností,“ upozornila Poštová.

Z lidí přiotrávených v Praze v minulých letech skončila třetina na jednotkách intenzivní péče. Do nemocnice museli být převezeni i čtyři lidé, kteří se otrávili oxidem uhelnatým minulý týden v bytě ve Vinohradské ulici v Praze. „Všichni pacienti trpěli bolestí hlavy, závratěmi a patnáctiletý chlapec i krátkodobou poruchou vědomí,“ doplnila mluvčí záchranářů. „Tento příběh je jen jedním z typických případů, které mohou při naplno probíhající topné sezoně nastat,“ podotkla.

Důležitým preventivním krokem jsou podle ní revize kotlů a dalších topných zařízení, ale ani ty nemusí otravám zabránit. „Spaliny se mohou do bytu dostávat například i digestoří vedoucí do světlíku obytných domů nebo z komínu při změnách atmosférického tlaku. Proto je velmi důležité mít domácnost vybavenou detektorem oxidu uhelnatého, který se dá v České republice pořídit. Cena se pohybuje v řádech stokorun,“ sdělila.

První pomoc

Pokud domácnost detektor má a přístroj začne hlásit přítomnost plynu, měli by lidé podle mluvčí záchranářů domácnost neprodleně opustit a volat hasiče, a v případě zdravotních potíží i záchrannou službu. „Pokud existuje jakékoliv podezření, že zdravotní potíže postiženého jsou způsobené oxidem uhelnatým, musí být prvním krokem intenzivní větrání prostoru, případně vyproštění postiženého z uzavřené místnosti,“ doplnila.

Pokud člověk, u kterého je podezření na otravu, dýchá a nezvrací, měli by ho lidé podle mluvčí uložit na záda a zaklonit mu hlavu, aby byly dýchací cesty uvolněné. „Pokud postižený nedýchá, je nutné zahájit nepřímou masáž srdce a pokračovat v ní podle instrukcí dispečerů na telefonu až do příjezdu posádky záchranné služby na místo,“ popsala.

Kromě Prahy se letos objevilo několik případů hromadných otrav oxidem uhelnatým i v dalších krajích. Například v minulé topné sezoně na začátku letošního března skončilo sedm dětí a dva dospělí v nemocnici v Českých Budějovicích po úniku oxidu uhelnatého z kotle. Loni v prosinci zase zemřel po otravě muž ve skleníku u rodinného domu ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Ve skleníku měl muž plynová kamna.