Nácvik začal v devět hodin. Poplach ohlásil požár v suterénu budovy a začala evakuace - kvůli hrozícímu nebezpečí museli všichni urychleně opustit budovu! V budově Nové radnice se podobné cvičení konalo poprvé. Město nyní společně se záchranáři průběh cvičení vyhodnotí. Magistrát v roce 2017 uspořádal cvičení v budově Škodova paláce v Jungmannově ulici.

 

Vyhlášení cvičného požárního poplachu se týkalo všech zaměstnanců a návštěvníků magistrátu a evakuovala se celá budova. Horní patra podle scénáře požár odřízl od východů, hasiči proto museli použít výškovou techniku. Okolními ulicemi po dobu cvičení řidiči neprojeli, kvůli zásahu složek integrovaného záchranného systému byly uzavřené.

„Na místě jsme měli tři jednotky. Chtěli jsme si nasimulovat událost tak, jak by byla opravdu v reálu. Operační středisko čekalo na ohlášení z magistrátu, vyslalo jednotky ve sledu tak, jak mělo,“ uvedl ke cvičení tiskový mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V prvotním vyhodnocení hasiči žádné zásadní nedostatky neobjevili.

Pražská záchranka na Mariánské náměstí vyslala dvě výjezdové skupiny rychlé zdravotnické pomoci, speciální vůz Atego a inspektora. „Ošetřili jsme celkem 5 osob, z toho jedna osoba byla ve vážném stavu, měla poruchu vědomí,“ sdělil náměstek ředitele záchranky Zdeněk Křivánek.

Problém s těžkými dveřmi

„Toto cvičení bylo zásadní hlavně pro to, abychom si ověřili koordinaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému,“ popsal před budovou magistrátu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Jeho náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené Síly Pro Prahu) upozornil na problematiku velice těžkých vstupních dveří do historické budovy, které při mimořádných událostech mohou situaci komplikovat.

„Vstupní těžké dveře magistrátu jsou komplikované. Památkáři říkají neměnit, bezpečáci říkají měnit. Budeme muset udělat opatření tohoto typu tak, abychom takovou situaci v pořádku zvládli,“ dodal Petr Hlubuček, podle kterého se budou výsledky cvičení dále vyhodnocovat. Na základě zjištěných informací se pak mohou na magistrátu odehrát další změny.

Video
Video se připravuje ...

Cvičení na pražském magistrátu, 17. května 2019. Daniel Vitouš

Fotogalerie
18 fotografií