Byl slavnostní večer - ulicemi metropole procházel Mikuláš a obdarovával děti sladkostmi a ovocem a na procházku se ten večer vydal i 55letý tatínek se svými dvěma dětmi. Bloumali vinohradskými ulicemi, povídali si, jejich rodinná pohoda se ale během chvilky proměnila v boj o holý život. 

Muž se totiž náhle sesunul k zemi a přestal reagovat. Nelze si představit, jak těžká chvíle to musela být pro jeho děti, které jeho kolapsu mohly jen bezmocně přihlížet. Všechno naštěstí viděla kolemjdoucí žena, která ani vteřinu nezaváhala a vytočila linku 155. „Podle rad dispečerky na telefonu začala poskytovat muži nepřímou srdeční masáž. Operátorky a operátoři na místo vyslali záchranářskou a lékařskou posádku a také požádali přes operační středisko Policii ČR o možnost výjezdu hlídky s automatizovaným externím defibrilátorem (AED),“ popsala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. 

Policisté, kteří byli poblíž, na místo dorazili jako první, vybavení defibrilátorem. Muži podali jeden výboj a ten se vzápětí probral k plnému vědomí! To už se k místu sjížděli také záchranáři. „Na místě muže vyšetřili, zjistili, že prodělal akutní infarkt myokardu, zajistili ho a následně transportovali do Všeobecné fakultní nemocnice na katetrizační jednotku,“ uvedla Poštová. O vystrašené děti se zatím ukázkově starali v přilehlé restauraci. 

Řetězec přežití

Tatínek dvou dětí vděčí za život nejen záchranářům a policistům, ale také ženě, která mu v prvních chvílích kolapsu začala masírovat srdce. Podle Poštové skvěle zafungoval tzv. řetězec přežití, který právě reakcí svědků události začíná.

Právě rychlá laická první pomoc je pro přežití pacientů se zástavou oběhu zásadní. Díky ochotě Pražanů pomáhat je metropole v tomto ohledu dlouhodobě na špičce i v rámci celosvětového srovnání,“ uvádí mluvčí, podle níž kolemjdoucí podle rad dispečerky resuscitují v Praze osm z deseti lidí, kterým se srdce zastaví, čímž zásadně připspívají k záchraně života. Neméně důležitá je i následná práce - v tomto případě posádek Policie České republiky, zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a personálu Všeobecné fakultní nemocnice. 

Fotogalerie
7 fotografií