Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

11 mrtvých po požáru v Bohumíně: Útočil žhář! Důvod je naprosto šílený!

Aktualizováno -
9. srpna 2020
10:00
Autor: ČTK, ph - 
8. srpna 2020
21:50

Bohumín v sobotu odpoledne zasáhla tragédie, která nemá v novodobých dějinách České republiky obdoby. Při požáru panelového domu zemřelo 11 lidí, z toho 3 děti. Šest lidí uhořelo v bytě, pět přišlo o život poté, co se pokusili zachránit si život skokem z 11. patra domu. Děsivý na už tak hrozivé tragédii je navíc fakt, že se podle všeho jednalo o žhářský útok. A policie už v souvislosti s požárem zadržela jednoho muže. Proč to udělal? Nejprve se mluvilo o sousedských sporech, později ale začalo vyplouvat na povrch, že mělo jít dokonce o spor v rámci rodiny!

Svědkyně tragického požáru v Bohumíně na Karvinsku, při němž zemřelo 11 lidí včetně tří dětí, dnes novinářům řekla, že policie na místě zadržela jednoho muže. Tvrdil, že požár založil úmyslně. Žena popsala, že z oken skákali hořící lidé. Policejní ředitel Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel následně novinářům potvrdil, že policie zadržela jednu osobu.

Je to strašná tragédie a nechtěla bych, aby to někdo zažil. Viděla jsem pět lidí, jak vyskočilo z okna,“ uvedla Karin Šípková, která bydlí ve třetím patře domu, v němž hořelo. Řekla, že z místa utíkala i s malým vnukem.

Svědkyně řekla, že volala hasiče a zhruba do dvou minut na místo přijeli policisté. „Zatkli pána a ptali se ho, jestli on to zapálil, a on jim řekl úplně klidný: ‚Ano, zapálil‘,“ uvedla Šípková. Konkrétní důvod muž podle ní neřekl. „Začala jsem na něj křičet, že tady bydlí lidi a on si jen tak zapálí dům,“ řekla žena. Podle ní policie muže odvedla v poutech do auta.

Proslýchá se tady, že to byly asi nějaké rodinné neshody, že se s nimi pohádal, a tím pádem to prý podpálil,“ doplnila Šípková. Dodala, že dům nebyl nijak problematický. O tom, že důvodem nelidského žhářského útoku měly být sousedské spory, mluvil také ministr vnitra ČR Jan Hamáček. Ten doslova uvedl, že kvůli požáru v Bohumíně pracuje policie s verzí, že šlo o úmyslné zapálení. Zadržený na sebe upozornil, asi šlo o sousedské spory, uvedl místopředseda vlády.

Video  Letecké záběry z tragédie v Bohumíně  - ZZS Moravskoslezský kraj
Video se připravuje ...

MÍSTOSTAROSTA: BYL V TOM RODINNÝ SPOR

V sobotu dopoledne pak místostarosta Bohumína Igor Bruzl řekl České televizi, že podle jeho informací šlo o hrůzné vyústění sporu v rámci jedné rodiny. Na dotaz redaktora, zda ví, o koho jde, reagoval Bruzl souhlasně, nicméně jeho identitu samozřejmě prozradit nemohl. Řekl však, že dotyčný byl s "rodinou spřízněn".

"Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému. A z drtivé většiny se nebude jednat o žádné etnikum, byli to zástupci majority," řekl Bruzl. Podle něj určitě v bytě nebydleli všichni. "Mělo se tam jednat o nějakou oslavu, na kterou zřejmě přišel i host, který tam asi nebyl zván, a ten se k tomu postavil, jak se k tomu postavil, je to šílené," uvedl Bruzl. Muže podle něj zadrželi městští strážníci, kteří ho následně předali policii.

"Jestliže to bude skutečný pachatel toho činu, tak budeme vědět, o koho jde, ale ten neměl k tomu domu ani bytu žádný vztah, ale měl vztah k té rodině," řekl místostarosta. Podle něj město někdy v říjnu evidovalo v souvislosti s rodinnou stížnosti nájemníků, důvodem byl štěkající pes. "Byly tam i nějaké stížnosti u městské policie, ale není to nic, co by vybočovalo z nějakého průměru," řekl Bruzl.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání