Tragická zpráva kolegy a přátele Horké šokovala a šíří se po sociálních sítích rychlostí blesku. Nejen příčina smrti, ale i fakt, že malý Jurka u všeho musel být. "Selhalo srdce. Znenadání. Doma. Jurka byl u toho," reaguje na žádost o podrobnosti Lucie H. Další kolegové se pak začali okamžitě nabízet s finanční pomocí a organizovat sbírku. O chlapce se teď podle všeho postarají babičky, které ovšem ani jedna nežijí v Praze.

"Mohu potvrdit, že jsme v pondělí 3. srpna vyjížděli k ošetření 50leté ženy, kterou jsme se pokoušeli resuscitovat. Bohužel neúspěšně," řekl Blesk.cz bez bližších podrobností Petr Mach ze středočeské záchranné služby.

„Má to kluk ale nesnadný vstup do života. Držím mu všechno, co mám. Vždyť je to jedno z našich ‚portálových dětí‘,“ napsala další kolegyně, která se jen těžko může smířit s Eviným odchodem. Naznačila tím, že Jurko trávil s maminkou v divadle od malička zřejmě hodně času. Vždyť i jeho tatínek je součástí divadelní rodiny.

Sociální sítě okamžitě zaplnily dojemné vzpomínky psané skrze slzy. "Evka byla úžasná, milá, nekonfliktní žena, obětavá mamina a velký profesionál. Bude moc chybět," napsala další kamarádka. "Je mi z toho moc smutno, Eva byla anděl," vzpomíná herečka a umělkyně Tereza Georgievová. 

Horáková se narodila v Bratislavě, kde také v roce 1988 absolvovala Taneční Konzervatoř Evy Jaczové. Čtyři roky byla členkou Slovenského národního divadla a od roku 1992 přešla do pražské Laterny magiky. Jako sólistka pak tančila Paminu ve Hře o Kouzelné flétně, Ariadnu v Minotaurovi, Penelopé a Nausikaé v Odysseovi či Angeliku v Casanovovi režiséra Juraje Jakubiska.

V letech 2005 až 2009 vedla Horáková soubor Laterny magiky. Po připojení Laterny magiky k Národnímu divadlu tančila dál, a to například v Legendách magické Prahy Jiřího Srnce. Hostovala v Pražském komorním baletu a Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Spolupracovala také se souborem La Compagnie Commun Instant francouzského choreografa Jean-Pierra Aviotta. Za jeho několikaletého působení v Laterně magice byla jeho repetitorkou a asistentkou.

Za rok 2002 získala Horáková se svým tanečním partnerem Pavlem Knollem nominaci na Cenu Thálie za výkon v komponovaném programu Graffiti za choreografii Petra Zusky Les Bras de Mer. Zuska pro ni a Knolleho vytvořil také úspěšný duet Lyrická z roku 2008.

 

Podívejte se na medailonek nejslavnější české baletky Darji Klimentové!

 

Fotogalerie
5 fotografií