Spolek Lughnasadh vznikl v roce 1997 a funguje na principu otevřeného spolku. Co to znamená? „Když naše téma osloví jakéhokoli umělce, ať profesionála, nebo amatéra, může se k němu pomocí svého díla vyjádřit. Nemáme tedy žádnou komisi, ale autor musí ve svém díle zpracovat zadané téma,“ vysvětluje předsedkyně spolku Kristina Küblbecková.

Za 25 let přes 30 výstav

Za dobu své existence stihl spolek uspořádat přes 30 výstav v různých částech České republiky, která jsou nějak spjatá s keltskou historií. Výstavy tedy proběhly například v Berouně nebo na zámku Kačina u Kutné Hory. Dvě výstavy spolek zvládl uspořádat i v zahraničí – v Dublinu a ve Vídni. Témata výstav se pak vždy vztahují ke keltské historii naší země.

Video
Video se připravuje ...

Na vernisáži zahrála i skupina Corchen Veronika Foltová

„Celé to funguje tak, že zakladatel spolku, malíř Josef Ryzec, zadá všem přihlášeným umělcům zhruba rok před plánovanou výstavou téma a zúčastnění umělci, což mohou být malíři, fotografové nebo sochaři, zpracují nová díla,“ řekla Blesku Küblbecková.

Letošní výstavy se účastní 40 výtvarníků, mezi nimiž nechybí ani proslulý Olbram Zoubek. Ten je dokonce spolu se zakladatelem spolku Josefem Ryzcem jediným umělcem, jehož díla nechyběla ani na jedné z výstav.

Karlovo náměstí a Keltové

A proč si spolek Lughnasadh vybral zrovna Novoměstskou radnici na Karlově náměstí? „Tam, kde se dnes nachází klášter Emauzy, byl posvátný háj bohyně Morany. Ta byla tedy slovanská bohyně, ale to božiště tam bylo už před tím. Nachází se tam totiž konec slunovratové linie. Na horizontu tam zapadá slunce, což je dobře vidět od rotundy svatého Longina, která je v ulici Na Rybníčku,“ vysvětluje Kristina Küblbecková.

Video
Video se připravuje ...

V novoměstské radnici je k vidění výstava inspirovaná Kelty Veronika Foltová

„Všechno tohle moc dobře věděl i Karel IV., který se o keltskou historii a mytologii obecně hodně zajímal. Vždyť dokonce jeho otec byl tehdy považován za ztělesnění krále Artuše. A na dávných božištích nechával pak Karel IV. budovat kostely a kláštery. I proto jsme si ho vypůjčili jako patrona pro naši výstavu,“ uzavírá Küblbecková.

K výstavě bude i komentovná prohlídka

Výstava potvá do konce srpna a navštívit ji je možné každý den kromě pondělí. Na 25. srpna je naplánovaná i komentovaná prohlídka, kterou povede Jiří Svoboda. Po prohlídce bude následovat i přednáška s keltskou tématikou. Po předchozí domluvě je možné dohodnout komentovanou prohlídku i individuálně.

Fotogalerie
14 fotografií