Dvoupatrovou vilu postavil Otto Rothmayer pro svou rodinu v roce 1929. Záhy se pak stala místem, kde se setkávali tehdejší umělci a intelektuálové, mezi nimiž nechyběl třeba fotograf Josef Sudek nebo sochaři sochaři Bedřich Stefan a Hana Wichterlová. Vila stojí v pražských , dnes hojně obestavěna dalšími domy, ale tehdy stála zcela osamocena v polích na okraji Prahy. Až o pár let později si nedaleko nechal na návrh Adolfa Loose postavit vilu bohatý podnikatel František Müller.

Vila vyniká především svou jednoduchostí 

Na vile samotné je patrná inspirace středomořskou architekturou, kterou v Čechách prezentoval Rothmayerův učitel a velký přítel Jože Plečnik. Když ale později navrhoval svou vlastní vilu, oprostil se od všech ornamentů a kladl důraz především na jednoduchost a precizní zpracování.

Dům se skládá vlastně jen z dvou jednoduchých objektů – kvádru, kde je obývací část a válce, který v sobě skrývá točité schodiště. Jednotlivé pokoje nebyly nijak extrémně rozlehlé, ale pro Rothmayera a jeho rodinu bylo nejdůležitější, aby byl prostor dostatečně propojen se zahradou.

Rothmayerovu zahradu miloval i Sudek

I zahrada vznikla podle vlastního návrhu Otto Rothmayera. Poskytovala nejen odpočinek v zeleni, ale i četná romantická zákoutí. Možná i proto se zde tak rádi scházeli tehdejší umělci. „Zahrada byla s domem jako jedno tělo, propojená  verandou. Dokonce v ní Josef Sudek vytvořil pozoruhodnou fotografickou sérii zátiší,“ popisuje Marie Szadkowská z Muzea hlavního města Prahy, která měla na starosti instalaci expozice ve vile tak, jak je dnes k vidění.

Komunistický režim ji nezničil

Rothmayerova vila měla veliké štěstí, poté co manželé Rothmayerovi zemřeli, staral se o budovu jejich syn. „I když bylo nutné budovu v roce 2015 kompletně zrekonstruovat, nedošlo zde během let k žádné závažnější devastaci. Jednak proto, že se o budovu pořád starala rodina, jednak zřejmě proto, že tu nikdy nebylo topení, a tak unikla pozornosti komunistickým papalášům, kteří by ji, stejně tak jako jiné objekty, nejspíš rozebrali a zničili,“ vysvětluje Marie Szadkowská.

Návštěva pouze po domluvě

Dnešní návštěvníci mají tak neobyčejnou možnost shlédnout interiéry vily takové, jako kdyby se odsud rodina odstěhovala teprve nedávno. I proto se název expozice jmenuje „Příběh jednoho domu a jedné rodiny“ a návštěvníkům připomíná osobitý styl architektonického díla Otto Rothmayera. Milovníci funkcionalismu a tehdejší doby tu jistě nasají atmosféru životního, pracovního i uměleckého prostředí, které Rothmayer vytvořil společně se svou manželkou.

Otevřeno je vždy v úterý, čtvrtek v sobotu a neděli. Prohlídky pak na adrese U Páté baterie 50 v Praze 6 začínají od 9.00, 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, ve skupinách po maximálně 7 osobách. A pozor, návštěva je možná pouze po předchozí rezervaci.

Fotogalerie
16 fotografií