Pražský magistrát již podle schváleného dokumentu uzavření tzv. podlicenční smlouvy projednal s Bratislavou včetně jejího znění. Schválení bratislavskou radou či zastupitelstvem prý není nutné. Bezúplatné poskytnutí je podle důvodové zprávy „v rámci podpory vzájemných vztahů obou měst a propagací pražského designu mobiliáře”.

Lavičky, koše, stojany na kola...

„Bratislava bude Praze pouze hradit všechny náklady, které případně poskytnutím vzniknou,” řekl radní Prahy pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Licence se týká laviček, košů, stojanů na kola, stojanů se sáčky na psí exkrementy nebo piknikových stolů a lavicí.

Vlastnictví města

Město při designové soutěži před několika lety stanovilo podmínku, že magistrát bude licenci na design vlastnit a bude si s ním moci libovolně nakládat. Dříve bylo naopak běžné uzavírat smlouvy, jež veškeré duševní vlastnictví ponechávalo dodavatelské firmě, čímž vznikaly tzv. vendor lock-iny (v podstatě tak zákazník nemůže přejít k jinému dodavateli), z nichž řadu musí vedení města řešit dodnes.

V případě mobiliáře se jedná zejména o více než 930 zastávek MHD, které na základě smlouvy z 90. let vlastní a provozuje francouzská firma JCDecaux. Minulé vedení magistrátu smlouvu odmítlo prodloužit s odůvodněním, že je nevýhodná pro město. Smlouva skončí v polovině příštího roku a do té doby chce magistrát vysoutěžit dodavatele vlastních přístřešků, které mají současné nahradit. I na zastávky vypsalo město designovou soutěž, prototyp je k vidění na Palackého náměstí.
Fotogalerie
19 fotografií